Allò que no es conta, que no s’explica, no existeix. Tenia pendent fer aquest article perquè quan va ser notícia, Castelló es trobava immersa en les festes de la Magdalena i entre cacaus, tramussos i mascletades, moltes notícies no solen rebre la importància que realment es mereixen.

Així, el passat 5 de març, Castelló rebia el primer premi de la Conselleria d’Habitatge en Urbanisme amb Perspectiva de Gènere per a municipis de més 20.000 habitants per la feina feta en el Pla General. Açò, que pot paréixer un guardó sense importància, ens anima a seguir treballant en l’elaboració del planejament urbanístic d’una manera que mai s’havia fet fins ara a Castelló, i a més, i el més important, en planificar i projectar una ciutat millor per a totes i tots.

Quins aspectes quotidians milloren quan la perspectiva de gènere toca terra? Per exemple, l’enllumenat públic o l’enfortiment del transport públic. Que els autobusos siguen accessibles. En guanyar espai per als vianants i que hi haja places i parcs prop de qualsevol nucli residencial. Que les zones verdes estiguen dissenyades per donar seguretat, que no siguen espais tancats o amb punts morts de visió. Fonts, ombra, zones de descans, mobilitat, accessibilitat, seguretat i participació ciutadana són algunes de les claus per a aconseguir una ciutat còmoda i amable.

Dissenyar una ciutat millor és gràcies a la tasca d’un equip increïble. Un equip encapçalat per Fernando Calduch i Consuelo Leal, que van entendre des d’un primer moment que l’informe d’avaluació d’impacte de gènere no era un tràmit sinó un eix essencial en la planificació. En eixe moment, l’assistència d’Eva Álvarez i Carlos Gómez, de la Universitat Politècnica de València, va ser determinant. Ara Castelló és una de les primeres ciutats de l’estat que aplica l’urbanisme de gènere al seu Pla General. Una visió que no beneficia únicament a les dones, sinó que suposa tindre en compte a tot el món.

*Portaveu del Grup Socialista i Regidor d’Urbanisme de Castelló