Fer de La Vall una ciutat educadora i inclusiva requereix d’un impuls clar de la cultura i els drets culturals, considerats essencials per a la dignitat humana a la Declaració de Friburg sobre Drets Culturals de l’any 2007. Cal garantir l’accés a la cultura en termes d’igualtat i promoció de la participació. És per això que des de l’equip de govern de la Vall d’Uixó treballem de forma constant per a promoure una oferta cultural àmplia i accessible a totes i tots.

Impulsar la cultura implica, com ens recorda Farida Shaheed, relatora especial en el camp dels drets culturals de l’ONU, garantir les condicions necessàries per a que totes les persones participen constantment en el pensament crític sobre sí mateixes i sobre el món que habiten. Es fa necessari buscar l’equilibir entre allò que es promou directament des d’un ajuntament i la creació d’espais per facilitar l’activitat cultural de l’ampli ventall d’entitats existents al nostre poble. Un exemple molt clar d’aquest tipus d’iniciatives ha estat el musical Los Miserables, organitzat recentment per l’IES Benigasló, que va omplir de gom a gom l’Auditori municipal.

A més, fa uns pocs dies vàrem celebrar la quarta edició de la Fira del Llibre, que enguany hem fet coincidir amb la Festa per la Llengua, després de més de deu anys sense recaure al nostre poble a causa del sectarisme i l’autoodi imperant a les files del Partit Popular local. Afortunadament, el resultat ha estat tot un èxit d’assistència, amb milers de persones que han pogut disfrutar de la promoció de la literatura, la música de la mà de les bandes locals i els concerts d’alguns dels grups més rellevants del panorama musical valencià actual, i com no, reivindicant l’ús de la nostra llengua i la seua presència pública.

Per si fóra poc, el cap de setmana passat hem celebrat el dia de la Dansa, desplegant un conjunt d’activitats on els més menuts i menudes han tingut una presència destacada. I a mitjans de maig tindrem al nostre poble una nova edició del Festival d’Arts Escèniques Serra d’Espadà (Fes). Juntes fem de la Vall una ciutat per a les persones, fem de la Vall una ciutat de cultura.

*Primer tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó