Aquesta mateixa setmana l’Ajuntament de la Vall d’Uixó hem organitzat una taula rodona dedicada als museus de la pau on hem comptat amb la presència de Iratxe Momoitio, directora del Museu de la Pau de Gernika, que tot just fa uns pocs dies commemorava el 80 aniversari del bombardeig de la ciutat, amb l’objectiu de poder explicar a la ciutadania què són, què fan, què pretenen i per què són necessaris els museus de la pau en una societat on es volen promoure cada vegada més la convivència i els drets humans.

A aquesta darrera activitat cal afegir el recorregut que en els darrers mesos hem impulsat des de l’equip de govern local. Concretament, a finals de l’any passat vàrem recuperar el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de la Vall i la Universitat Jaume I per ajudar els estudiants del Màster d’Estudis de Pau, Conflictes i Desenvolupament, qui ens varen visitar per a l’ocasió. Fa unes poques setmanes vàrem assistir al Fòrum de Ciutats de Pau i Contra les Violències Urbanes dut a terme a Madrid i que ens va permetre conèixer xarxes i iniciatives d’arreu del món per tal de promoure la cultura de pau i la transformació pacífica de conflictes. Més recentment encara, en el darrer ple municipal, hem aprovat per unanimitat adherir-nos a la xarxa mundial Mayors for Peace, que a l’Estat espanyol lidera la ciutat de Granollers i a la qual pertanyen més de 7.000 ciutats d’arreu del món. A inicis de mes, hem celebrat també el I Congrés d’Educació per la Pau, que ha tingut una gran acollida per part de la comunitat educativa del nostre poble i on hem gaudit de la participació de Federico Mayor Zaragoza i de Vicent Martínez Guzmán, entre d’altres experts i professors.

A la Vall estem convençuts que ara més que mai, en un món on se succeeixen els conflictes bèl·lics, es posen de relleu les violències estructurals i s’incrementen els interessos de la indústria armamentística i el sistema bancari sota l’ampara de governants dèspotes, cal reivindicar el paper de les ciutats com a territoris lliures de violència. Sens dubte, volem fer nostre el lema de l’Associació AiPaz i cridar al món que som «capaces de hacer las paces».

*Primer tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó