Qualsevol valler o vallera que camine pels carrers de la seua ciutat podrà comprovar com en els darrers mesos la Vall d’Uixó està més neta. I ho està gràcies a un equip de govern valent que ha posat les piles a l’empresa concessionària del servei de neteja viària i recollida de fem.

No ha sigut senzill aconseguir-ho, perquè veníem d’uns anys negres on l’anterior govern municipal del PP va deixar a l’empresa fer el que volia, deixant els carrers més bruts que mai perquè no hi havia personal suficient, usaven una maquinària obsoleta i no reposaven el material deteriorat. Però esta situació ha fet un gir de 180 graus i en l’actualitat es baldeja diàriament amb aigua a pressió, especialment en els llocs de major pas de gent. De fet, abans de les vacances de Pasqua es va actuar amb este efectiu mètode en els parcs infantils i fa uns dies en tot el recinte de la Fira de Sant Vicent, on per primera vegada també s’han instal·lat papereres addicionals.

També és un fet que a la Vall d’Uixó hi ha més papereres, perquè se’n han col·locat de noves i s’han substituït les que feia anys que estaven trencades o desaparegudes. El mateix ha ocorregut amb els contenidors, que s’estan canviant en tot el poble per altres nous (molts tenien les tapes trencades o arrancades) i que ara es netegen periòdicament per a evitar males olors i molèsties al veïnat. Poden semblar coses molt fàcils, però des de la privatització del servei en l’any 2009 quan Isabel Bonig era alcaldessa no s’havien fet. La diferència és que des de l’actual equip de govern treballem per l’interés general de tots els vallers i vallers i no per l’interés particular d’una empresa o partit polític. I això es nota, perquè sols cal passejar pels carrers de la Vall per vore la diferència.

En les qüestions més tècniques del contracte també s’han produït canvis molt substancials: hi ha més personal i s’han canviat els camions de recollida de fem i les ferramentes que s’utilitzen per a tindre la via pública en les millors condicions: agranadores, maquinària de baldeig… Això, evidentment, implica una millora del servei que es presta i que és imprescindible per al dia a dia de la ciutat.

L’empresa ja no utilitza locals municipals sense pagar lloguer com feia abans, una situació que suposava un greuje cap a la resta d’empreses que treballen per a l’Ajuntament. Tampoc presta servei amb els camions de la Vall d’Uixó en altres municipis, una mesura prohibida per contracte i que abans no es complia, com la majoria de clàusules signades.

L’empresa no complia i ningú li exigia que ho fera. I això ho pagaven tots els vallers i valleres, que ara veuen com l’estat dels seus carrers ha millorat. Perquè este equip de govern no devem res a ningú i podem exigir sense por. Com hem fet, estem fent i seguirem fent, perquè sabem que encara queden coses per fer per a tindre la ciutat que volem: més neta i més bonica.

Podem aconseguir-ho amb l’ajuda de totes i tots els ciutadans. Si no tirem papers a terra, ni cigarrets, ni xiclets; si recollim els excrements del nostre gos, si sols deixem al carrer els trastos el primer dilluns de mes o els portem a l’ecoparc… Xicotetes accions que seguiran millorant la Vall d’Uixó. Seguim.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó