El darrer cap de setmana hem acollit a la Vall d’Uixó les jornades Jóvenes sin armarios, organitzades per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) a les que han acudit més de 80 joves d’entre 15 i 30 anys de distints indrets de l’Estat.

Han sigut dos dies intensos d’activitats, tallers i convivència, on s’ha abordat una gran quantitat d’assumptes des dels delictes d’odi a l’empoderament feminista, posant una mirada especial en les polítiques municipals d’igualtat i diversitat, així com també la diversitat en les aules i les realitats del col·lectiu trans.

Que un encontre estatal de joves LGTBI tinga lloc a un poble com la Vall d’Uixó i no a una gran ciutat li dóna més valor si cap a la iniciativa. Perquè si una cosa sap qualsevol persona LGTBI és que la realitat de les seues vides és més dura als pobles que a les ciutats; de fet, moltes d’elles han hagut de marxar durant anys tractant de deixar enrere la pressió social que històricament ha existit als pobles. Per això, el govern de la Vall d’Uixó estem especialment orgullosos de potenciar activitats on es treballa per desenvolupar un model de ciutat inclusiva, on no cap discriminar a ningú per les seues condicions socials, físiques, ni tampoc per la seua orientació sexual.

I és que, per desgràcia, cal tindre present que els darrers anys s’ha incrementat el nombre d’agressions homòfobes al nostre país i encara queda molt de camí per recórrer en la conquesta de drets de col·lectius com ara el de les persones transsexuals. És per això que resulten tan necessaris estos espais de reflexió, reivindicació i empoderament dels més joves.

MÉS SI TENIM EN COMPTE el context internacional actual, poc esperançador, amb l’aparició de distints partits i governs clarament homòfobs a Europa i recentment a Amèrica llatina. Una realitat que cal combatre des de baix, des dels pobles, i com sempre, amb l’educació com a l’eina més potent de totes.

Per això, només podem agrair a totes les persones que ens ajuden cada dia aportant el seu granet de sorra per a fer de la Vall un poble per a viure, sense armaris.

*Primer tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó