Emmarcat en la programació de Sant Roc que es va celebrar a les Platges de Nules el darrer dijous, es va dur a terme un traçat virtual de la situació de la costa l’any 1908 amb el qual es va mostrar la regressió que ha patit el litoral des de la construcció del port de Borriana.

Així doncs, es va realitzar un abalisat amb caiacs, banderoles i bengales del lloc que ocupava el litoral en l’any 1908 en el tram de costa ubicat entre la Gola i la capella de la Mare de Déu del Carme, segons la Planimetria 1908 de l’Institut Geogràfic Nacional d’Espanya i CNIG. En aquest punt, la costa ha patit una regressió de més de 120 metres en els últims 110 anys, existint a més altres punts del litoral de Nules on la regressió és de quasi els 150 metres.

Per altra banda, també va tindre lloc a la zona de la Gola una projecció continuada de fotografies antigues de gran format per a sensibilitzar a la ciutadania sobre la riquesa patrimonial i les característiques singulars de les Platges de Nules.

Aquesta iniciativa es portà a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament de Nules, l’Associació de Veïns Mare de Déu del Carme, l’Associació de Veïns de la Platja de Nules i Kayaks Nules, i està coordinada per la Comissió Tècnica de les Casetes de Primera Línea de Platja de Nules.

Des de la construcció del port de Borriana, a finals dels anys vint, i les successives ampliacions fetes, sense la realització d’actuacions de defensa del litoral de les platges de Nules durant dècades, la regressió de la costa de Nules ha provocat la pèrdua de centenars d’hectàrees de sòl del terme municipal, perjudicant a propietats públiques i privades.

*Alcalde de Nules