El judici contra els cinc acusats de violar una jove en la festivitat de Sant Fermí ha fet aflorar creences cavernícoles en relació als abusos sexuals. El procés ha començat amb un gir de 180 graus en l’exposició dels fets per part de la defensa, la qual ha intentat demostrar que el fet que la dona faça vida social i vaja a la universitat, és una mostra que no hi havia hagut abús, ja que les seqüeles psicològiques no són evidents.

Totes (i tots) hem assistit bocabadades a aquestes estratègies judicials, però la indignació ha sigut absoluta quan certs mitjans de comunicació han sobrepassat tots els límits i han emés suposades imatges de la violació en grup. La falta d’ètica professional queda tapada per l’absoluta falta de respecte d’aquesta decisió, tot fent d’un delicte, d’una agressió física a una dona, un espectacle que s’explica per capítols.

D’ençà que es van produir els fets, s’han fet públics els missatges que els suposats violadors s’enviaven amb els amics. «Follándonos a una entre los 5», «cabrones, os envidio», «esos son los viajes guapos», van ser algunes de les afirmacions emeses i que evidencien l’absència de consideració que un atac sexual d’aquesta magnitud mereix per part de molts homes Moltes altres víctimes han hagut suportar ser culpabilitzades per aquells que diuen que una faldilla massa curta incita a l’abús. Les violacions les alimenten afirmacions com que quan una dona es resisteix és per incrementar el desig de l’home. Encara hi ha qui no entén que «sí» només és «sí» quan es pronuncia i que «no» es «no» en qualsevol cas.

Divendres passat vam recordar a Almassora les 45 dones assassinades en 2017 per violència masclista. Altres 1.000 dones són cada any víctimes d’agressions sexuals a l’Estat espanyol. 55.319 són els casos que encara es mantenen amb seguiment. I aquestes xifres no baixaran mentre no entenguem i difonguem el missatge que una dona no és un objecte; que una xica no és propietat de ningú; que els rols de les dones de submissió, obediència, discreció i delicadesa no existeixen ni han existit mai i que cap persona pot utilitzar la violència per sometre a una altra.

*Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora