El desenvolupament local és vital per als municipis de l’interior de Castelló. El despoblament s’hi ha convertit en una urgència social, ja que la mancança d’infraestructures que hi patim comporta un perill de desaparició d’alguns pobles. Per això, cal que el repte demogràfic siga el focus transversal de totes les polítiques que s’impulsen a partir d’ara, al mateix temps que s’optimitzen recursos i es discrimine positivament les localitats en risc.

És feina de tots i totes mostrar les oportunitats que brinden les nostres comarques, però les institucions públiques som les que tenim la capacitat d’assumir aquest paper imprescindible d’explicar que viure als nostres pobles és sinònim de millor qualitat de vida, de contacte directe amb la natura i d’oportunitats laborals i culturals.

A l’ajuntament de Villores veiem la cultura com a eina principal per al desenvolupament del nostre municipi i per això apostem per la dinamització del poble durant tot l’any. També treballem dia a dia per garantir els serveis bàsics a la població, per tal que puguem viure en les mateixes condicions que a la costa.

Fins al moment, les tasques contra el despoblament han sigut un esforç quasi exclusiu de les administracions locals. Ara toca que altres més grans es comprometen a assumir aquesta funció com a pròpia per unificar esforços i desenvolupar projectes que afavorisquen la reactivació d’aquesta part del territori i l’establiment de famílies a les comarques de l’interior.

L’emergència sanitària de la Covid ha deixat palés que les aglomeracions de les ciutats no sempre resulten fàcils de gestionar. Molts pobles han vist incrementades les xifres del padró municipal durant els últims mesos de pandèmia. El paradigma està canviant i ara es fa més evident que mai que conselleries i ministeris han de prioritzar les infraestructures i els serveis a les zones menys poblades perquè siguen de nou espais dignes per desenvolupar la nostra vida. H

*Alcalde de Villores