La ciutat de Vila-real no seria el que és sense la música. Des del mestre Francesc Tàrrega al Fill Predilecte Rafael Beltrán o les formacions locals que podrem escoltar aquest mes en el marc d’un dels festivals de major envergadura de l’estiu, l’Arenal Sound, la música vila-realenca ha donat excel·lents fruits i personatges de projecció internacional. Però la banda sonora de la nostra ciutat no podria entendre’s mai sense l’aportació, la gran implicació i el saber fer de tots i totes les que han format part de la banda, la nostra banda, des de la creació de la primera societat musical l’any 1848 i des que el mestre José Goterris se’n va fer càrrec a principis del segle passat.

DES D’ALESHORES, la Unió Musical la Lira, amb els daltabaixos propis d’una època històrica marcada per la Guerra Civil, pels canvis de nom, escissions i reunificacions, ha acompanyat els vila-realencs en tots el moments significatius de la nostra història. La Lira és la banda de tots, patrimoni cultural dels vila-realencs i vila-realenques. No és debades que el Consell de la Generalitat ha decidit declarar Bé d’Interés Cultural les societats musicals del País Valencià, agents culturals de primer ordre, dinamitzadors i guardians de la tradició musical de la nostra terra.

AQUEST ARRELAMENT a la societat vila-realenca, tanmateix, no es limita a la dimensió històrica. La Lira és una entitat viva, dinàmica, preocupada per la cultura a la nostra ciutat i ocupada en la formació de l’esperit musical dels més joves. D’aquesta vocació, i sota la batuta del director Juanjo Pelàez, va nàixer ara fa 20 anys la Banda Jove, amb la qual hem celebrat recentment aquest important aniversari de la única manera possible que es pot dur a terme: amb música.

Al director actual i a tots els directors que ha tingut la banda al llarg de la seua història, al president Pepe Usó, als membres de la Lira i els alumnes de l’escola, la junta directiva, els músics, mestres i compositors que han passat per la societat musical, vull aprofitar aquestes línies per a donar-los les gràcies.

Per acompanyar-nos en la nostra història, en els actes més solemnes i també en aquells més populars, per fer de cada ocasió una oportunitat de gaudir de l’excel·lent música i els magnífics músics que ha donat la nostra terra. Per estar sempre disposats i disponibles per a oferir-nos el seu millor repertori en concerts com el del vinté aniversari de la Banda Jove o el tradicional recital des de dalt del simolet del campanar de l’església Arxiprestal, en l’avantvespra de sant Jaume, en un emotiu acte recuperat fa uns anys per l’enyorat Pasqual Batalla. Acte que tornarem a reviure enguany, com mana la tradició, el dilluns que ve, 23 de juliol.

Per la nit, al tocar de les estrelles, sentirem un any més el toc de les campanes de l’església Arxiprestal, acompanyades per les notes interpretades per la banda de la Lira, en una conversa única que parla d’història, de tradició i de Vila-real.

*Alcalde de Vila-real