Aprofitant els dies de festa, hem vist aquesta setmana per Vila-real una interessant desfilada de representants, líders i lideresses del Partit Popular, i no puc evitar preguntar-me on es deixen la vergonya per presentar-se davant dels veïns com si ací no passara res. Com si no hagueren sigut ells els responsables del menyspreu que ha patit esta ciutat durant anys. Poc ens poc sorprendre d’un partit que sabem que s’apunta a totes les festes però fuig de les responsabilitats quan ha de demostrar que estan per al que realment importa.

La setmana passada, vam saber que la justícia ens ha donat la raó quan exigíem a la Generalitat que ens pagara els dos milions d’euros que deu a Vila-real per la construcció d’aquella funesta biblioteca sense llibres que hem reconvertit en centre de coneixement i talent. Diners que la Generalitat va negar als vila-realencs de manera arbitrària en aquells anys en què l’exconseller i president del PP local, Alejandro Font de Mora, era president de Les Corts i quan la hui presidenta del PP de la Comunitat, Isabel Bonig, prenia les decisions des del Consell. Ni un ni altre van menejar un dit pels vila-realencs aleshores ni han sigut capaços de demanar disculpes ara. I aquesta setmana, només uns dies després de la sentència que ens dóna la raó, hem pogut veure Font de Mora exhibir galons en els actes en honor al nostre patró, Sant Pasqual. Com si ací no haguera passat res. Però passa. La justícia, una vegada més, ens ha donat la raó. El TSJCV ha reconegut el dret del consistori a percebre de manera íntegra els 2 milions d’euros que la Generalitat ens deu per l’edifici de l’avinguda de Pius XII. Un empastre marca PP, però que haurà de ser el nou Consell autonòmic el que se’n faça càrrec, sumant aquests dos milions d’euros als 40.000 milions de deute acumulat que el PP ens ha deixat en herència als valencians i valencianes.

La justícia ens dóna la raó i, d’alguna manera, tanca el cercle de la vergonya que va suposar la construcció d’un edifici que es va convertir en un símbol del balafiament del PP i ens va col•locar fins i tot en un ridícul nacional en ser inaugurada en 2011, de pressa i corrents, absolutament buida de contingut i sense haver rebut ni un euro de la Generalitat. Afortunadament, hui l’edifici és la Biblioteca Universitària del Coneixement, un contenidor ple de contingut i de talent, i els vila-realencs rebrem la part que ens correspon. Dos milions d’euros amb els que a tanta gent podríem haver ajudat. Una vegada més, hem defensat els interessos de la ciutat on ha fet falta i com ha sigut necessari. I així seguirem sempre treballant, amb una idea clara: Vila-real, primer. H

*Alcalde de Vila-real