El món, en canvi continu, ens planteja cada dia reptes nous que necessiten de respostes també noves. Ser capaços d’oferir aquestes solucions noves, diferents, que van més enllà per avançar-se als temps, és el que converteix una societat en innovadora. A Vila-real sempre ho hem sigut, però, particularment en els últims sis anys, amb la concessió del títol de Ciutat de la Ciència i la Innovació, hem fet esforços importantíssims que han anat donant els seus fruits. La jornada viscuda ahir és el millor exemple, amb el lliurament dels Premis Globalis a joves empreses innovadores i la jornada de Focus Pime que ha posat sobre la taula algunes de les claus de la innovació aplicades a tres àmbits fonamentals: el social, l’econòmic i l’Administració.

Aquests tres àmbits d’actuació són els que hem implicat i amb els quals hem anat teixint una xarxa en els últims anys per a donar lloc al model de ciutat innovadora que representa Vila-real: una aliança amb la societat civil, amb l’entramat empresarial i associatiu i amb el suport constant des de l’Ajuntament al voltant de les nostres quatre grans marques de ciutat: innovació, salut i esport, congressos i educació. Els quatre pilars fonamentals que defineixen la viabilitat de qualsevol societat.

La cooperació i l’aliança amb la societat, de la mà també de la Fundació Globalis, ens ha servit, sobretot, per a afavorir un ecosistema al voltant dels valors de la innovació. Parle de les nostres empreses i emprenedors, de la universitat, de la societat en el seu conjunt, que demostra dia rere dia la seua capacitat i potencialitat per a seguir creixent i marcant el pas. Els Premis Globalis, atorgats ahir, ens permeten posar en valor la innovació i reconéixer l’esforç de les nostres empreses per fer front als reptes nous amb noves respostes.

Empreses que, com la guanyadora del premi Vila-real Innpulso, que atorguem l’Ajuntament, i del primer Premi Globalis 2017, Vampirako Studios, són capaces de posar l’última tecnologia de vídeojocs al servei de finalitats socials i educatives. Sepiia 2080, guardonada amb l’accèssit per la seua innovadora aportació al món de la moda, o Catness Games Studios, també de l’àmbit tecnològic i de vídeojocs, reconeguda amb un altre accèssit, són els millors exemples del potencial que té la nostra terra si som capaços des de les administracions, com hem vingut fent l’Ajuntament de Vila-real, d’acompanyar la societat en aquest camí de la innovació com a oportunitat de futur i de progrés. No vull tampoc oblidar les finalistes Sintelsys y Acadèmia d’anglés Espadà o el premi Trajectòria d’enguany per al músic Rafael Beltrán Moner, Fill Predilecte de la ciutat, que demostren com la innovació forma part de tots els àmbits de la nostra vida, econòmica, social i cultural.

És un orgull, com alcalde de Vila-real, veure com joves talents de la nostra terra aconsegueixen fer-se un nom, tirar endavant nous negocis i projectar el nostre nom arreu del món. Fruit d’una aliança amb la societat, gràcies a la qual Vila-real segueix avançant.

*Alcalde de Vila-real