El temps és una dimensió estranya. De vegades, sembla que s’allarga i d’altres, que no passa. Per exemple, el pressupost municipal de l’Ajuntament de Vila-real va ser en 2010 de 48 milions d’euros. Eren els anys de les grans festes del PP a compte de la butxaca dels contribuents, de les biblioteques sense llibres, dels centres esportius colossals, ocupant i expropiant les terres a la gent sense pagar, tot com més gran millor, que ja vindrà un altre i pagarà. Només dos anys després, quan l’equip de govern de progrés format pel PSPV-PSOE, Compromís i EU, vam assumir l’executiu local, vam haver d’ajustar-nos a un pressupost de 39 milions d’euros i hui, ascendeix a 43 milions. D’això només han passat sis anys, però la memòria del PP local i el seu portaveu, Héctor Folgado, és molt curta quan els interessa. Afortunadament, els ciutadans i ciutadanes de Vila-real sí recorden. I saben que, en només sis anys, hem hagut de gestionar amb 10 milions d’euros menys i molt embolics i empastres que resoldre, una setmana que sí i l’altra, també.

Empastres com el que hem liquidat fa només uns dies, el del solar de l’Escola Oficial d’Idiomes. Perquè sí, ja han passat cinc anys des que el canvi va entrar per a sanejar la vida municipal de Vila-real i les sentències, convenis i empastres urbanístics de l’època del PP ens segueixen donant maçades que desestabilitzen els comptes. En aquest cas, han sigut més de 100.000 euros pels interessos d’una sentència que ja ens va suposar el pagament d’1,2 milions per un solar que el govern del PP va expropiar per 105.000 euros per a un edifici que, per a major vergonya, mai va arribar a construir-se. Però la suma puja ja fins a quasi els 16 milions, i segueix fent-se més i més gran.

I mentre nosaltres paguem 100.000 euros més en interessos i treballem per a quadrar les comptes amb totes les sentències i colps judicials que rebem de la seua mala gestió, el PP segueix mentint, dient que som el govern que més diners gestiona i acusant-nos de malgastar i d’apujar la contribució. Mentides i més mentides que les dades deixen al descobert. Perquè si tenim menys diners de pressupost i cada veí pot comprovar en els seus rebuts que paga menys contribució que en 2011, no hi ha altra paraula per a definir el que han estat fent el PP i Folgado en les últimes setmanes.

Si eixa és l’aportació que volen fer a la millora de la vida dels vila-realencs, no podem fer més que lamentar-ho. Nosaltres, mentrestant, seguirem treballant per fer que la nostra ciutat avance, posant sempre Vila-real i els vila-realencs primer. H

*Alcalde de Vila-real