El 29 de setembre, els vinarossencs celebrem una data molt assenyalada per a tots nosaltres. L’atorgament de la Carta Pobla a la nostra ciutat. Fet que marca el tret de sortida a la història que generacions i generacions de vinarossencs han anat construint en els últims segles.

Per a ser més exactes històricament, cal dir que, segons la llegenda, va existir una alqueria de la ciutat de Peníscola, a la vora de la mar, coneguda en el segle XIII com la dels Beni-Al-Arus.

Aquesta alqueria, d’origen àrab com a part dels vestigis que els musulmans van deixar a la península, es va convertir en un poblat cristià després de la conquesta de Peníscola pel rei Jaume I , en 1233, rebent el nom de Bynalaros.

És per això que, ara per ara, la millor notícia de totes és que, mirant de reüll a la nostra història, sabem que ens en sortirem una altra vegada més. Sabrem tornar-nos a aixecar i a seguir el camí i la senda que aquests últims mesos sembla que ens han obligat a abandonar. I ho farem tots junts com tantes vegades hem fet, perquè d’aquí a 779 anys més, els nostres descendents ens recorden com la gent valenta i decidida que som: vinarossencs que no van tindre por als grans reptes que s’enfrontava aquesta ciutat.

Felicitats, vinarossencs! H

*Alcalde de Vinaròs