Durant els últims dies, a la nostra ciutat, s’està vivint amb expectació i sorpresa un dels canvis urbanístics més palpables de la nostra façana marítima dels últims anys. L’enderrocament de les antigues casetes dels mariners, focus d’insalubritat, brutícia i problemes de seguretat, està sent l’atracció urbanística del moment.

Per entendre aquesta actuació, cal contextualitzar, urbanísticament, socialment i històricament a que ens enfrontem amb aquest primer petit, però gran pas.

Vinaròs és una ciutat que ha crescut avocada al mar, s’ha desenvolupat al llarg de la seua costa, ha viscut de la mediterrània i sent que és part, també, del seu entramat urbà. Un entramat urbà que, amb excepcions a alguns enclaus de la costa Nord i Sud, per qüestions de seguretat, discorre de tu a tu… menys en la zona del port.

En aquest espai, que va des de la Casa del Mar fins a la caserna de Ports, ens trobem amb una situació provocada, durant els últims segles, per l’activitat pesquera (tant important en el seu moment) del nostre port i la importància de les drassanes i fabricació de vaixells que, en els últims temps, s’ha recuperat per traslladar-se al Dic de Ponent entre altres indrets.

La plaça 1r de maig, una plaça asfixiada socialment. Un espai que va néixer amb les seues possibilitats hipotecades. Com pot ser que Vinaròs, oberta a la mar com és, amb un passeig marítim modèlic, encara no haguera engegat aquesta transició cap a una reconciliació amb la Mediterrània?

Hem posat en marxa un primer petit pas que és dotar d’aire a la plaça 1r de Maig. Per primer cop en la seua vida, aquesta plaça comença a respirar. S’obri una nova possibilitat de mobilitat on abans hi havia murs i tàpies. Queda per endavant molt de camí, temps per afrontar-lo i una inversió considerable. Remodelar la mateixa plaça 1 de maig, estudiar el futur d’edificis com el de la comandància, canviar d’ubicació la llotja al dic de ponent i abraçar-nos finalment amb la làmina d’aigua, són algunes de les tasques pendents.

Altres ciutats han sofert processos urbanístics i socials de reconciliació amb la seua costa. Reconciliem-nos amb el port.

*Alcalde de Vinaròs