Vage per endavant que no és la intenció d’aquest article afavorir l’alarma. Però sí cal ser conscients de que no estem fent les coses massa bé. Els darrers brots generats arreu del País Valencià denoten que, al contrari de fa només un mes, les interaccions socials han augmentat. I això no ha de ser roín. El que no està bé és el contacte físic i la manca de mesures sanitàries que demostren les dades.

Tothom hem vist imatges i vídeos d’actes on la gent no respecta el distanciament i que, directament, ni tan sols duu la mascareta. Sortosament això no representa a la totalitat dels actes, han estat una minoria. Però aquestes minories han provocat més de 50 brots, amb vora 600 casos positius relacionats directament.

Al contrari, han hagut un seguit d’actes culturals on, respectant escrupolosament les mesures de distanciament, d’aforament i d’equipament recomanats, no han provocat cap brot. Per tant, si calguera buscar un culpable, no serien els actes en si, sinó la flexibilització en l’acompliment de les indicacions. I clar, en l’oci nocturn és més fàcil relaxar-se i deixar de mantindre les distàncies, o perdre la mascareta. Amb el problema afegit que els contagis solen ser en persones entre 15 i 45 anys, normalment asimptomàtics, però no exempts de ser contagiosos.

Dijous passat teníem unes dades que indicaven que 28 de cada 100.000 persones s’havia contagiat els darrers 14 dies. Xifres que ens transporten a finals d’abril. Per sort només en contagis i no en ingressos i defuncions. Però no hauríem d’agarrar-li confiança al bitxo. Pensem que en pocs mesos conviuran la covid19 i la grip. Amb, en ocasions, símptomes pareguts i podríem tornar a omplir els llits hospitalaris.

Allí on vull arribar és que no hem de defallir: hem de tindre relacions socials, necessitem contacte humà. Però ho hem de fer amb seguretat. No només per nosaltres, sinó pel nostre entorn. Una abraçada virtual a tothom! H

*Diputat de Compromís a Les Corts