Aquest divendres haurien començat les festes de Sant Pasqual i tot Vila-real estaria calfant motors per a passar deu dies de convivència i diversió. Els pares que ens tocava any de comunió ja hauríem superat la primera prova i sols ens quedaria la processó en honor al Sant. Els que tenen als xiquets a les escoles infantils estarien preparant-se per a l’ofrena. Els que tenim personetes que comencen a endinsar-se en l’adolescència estaríem començant a patir.

Malauradament, no s’han pogut celebrar les comunions, ni es poden celebrar les festes. Res d’això passarà, el que vol dir que tot el que gira al voltant s’ha parat. Les tendes de roba s’han quedat en el magatzem ple i el calaix buit. Els bars no tindran les taules de gom a gom per als esmorzars i en les carnisseries no s’esgotarà la carn per a la Xulla.

Però darrere de totes aquestes anècdotes hi ha famílies que s’han quedat sense el seu mitjà de vida des de fa dos mesos. I no sols això, sinó que s’enfronten a altres dos malsons: la incertesa de com hauran de preparar-se per als nous reptes i la seguretat que res tornarà a ser igual.

ENS REFAREM, estic segur. La professionalitat dels sanitaris, policies, llauradors, personal de neteja i de tendes d’alimentació; les mostres de solidaritat de particulars i d’empreses; la resposta majoritàriament responsable de la societat, la presa de consciència que ningú se pot quedar enrere i, sobretot, les ganes d’adaptar-se i de tirar endavant de molts autònoms i pimes, són sols algunes de les lliçons d’aquesta crisi.

El meu desig és que aquest esperit perdure quan s’alcen les portes. Perquè la por no ens ha de guanyar, amb responsabilitat i coneixement hem de tornar a fer vida normal. Eixir a comprar, recolzar al xicotet comerç, prendre una cervesa, anar a sopar, celebrar aniversaris o anar al cine.

Aquesta vegada és cert que celebrarem les festes en la intimitat, farem la Xulla a casa o viurem la missa per la tele. Però les celebrarem. I a setembre, si la situació sanitària ho permet, tornarem.

*Portaveu de Ciudadanos en Vila-real i diputat provincial