Em permetran que hui comence amb un «gràcies» dirigit a totes les entitats i formacions que, durant tot l’any i des de fa molt de temps, treballen en la sensibilització, en la prevenció i en l’atenció de les dones víctimes de violència masclista i les persones a càrrec seu. Aquesta tasca és essencial i amb la que totes i tots hem d’estar fermament compromeses i igualment convençudes de què, per tal d’erradicar aquesta xacra social, hem d’actuar de manera decidida i organitzada des de tots els àmbits possibles. Perquè aquest no és un problema que afecta l’àmbit privat, tot el contrari, la violència masclista és un problema social que es manifesta com el símbol més brutal de la desigualtat existent en la nostra societat; una violència sobre les dones pel fet mateix de ser-ho.

És per aquest motiu i perquè ens creiem que la lluita sempre ha de ser constant i contundent, que aprovàrem al passat Ple municipal el «Protocol d’actuació coordinada per a l’atenció integral de les dones víctimes de violència de gènere». Volem optimitzar els recursos disponibles i, a més, donar una resposta més ràpida, eficaç i contundent contra la violència masclista que no para. Eixa que l’extrema dreta nega, com ha demostrat tantes vegades, i va negar en el ple municipal en negar-se a donar suport a aquest pla.

No han entés que, gràcies a aquest protocol les i els professionals de les àrees municipals d’igualtat, serveis socials, benestar social, ocupació o policia local podran actuar de manera immediata quan detecten casos de risc, garantiran la sensibilització i formació continuada i elaboraran itineraris personalitzats per ajudar a superar la situació a les dones víctimes del terrorisme masclista i les seues filles i fills.

Aquest és un compromís aprovat per tot l’equip de govern que pretén la implicació i el suport constant de l’administració en contra de la violació dels drets humans més brutal. Tenim la convicció que hem de treballar des de la transversalitat i la col·laboració si volem acabar amb aquesta xacra social. Tant de bo puguem arribar així més lluny, tant de bo puguem arribar sempre a temps. H

*Regidora de Feminismes de Castelló