Per si no teníem prou d’haver importat el pare Noël i el Halloween, divendres vam assistir a una altra moda recent d’origen nord-americà: el Black Friday. Des de fa uns pocs anys, tenim una nova bogeria consumista, un període de rebaixes que només serveix a les multinacionals i les grans empreses i que va en detriment del comerç local. Rebaixes que, a més, en moltes ocasions s’ha demostrat que eren falses, que havien unflat els preus en els dies previs per a baixar-lo després o oferir descomptes que en realitat no ho eren.

El Black Friday, a més de ser una moda importada i un engany, és per a nosaltres un període artificial que només pot funcionar a les grans superfícies. El xicotet comerç no pot beneficiar-se d’un període de rebaixes en aquestes dates prèvies al Nadal. Un problema semblant al que patim amb la citricultura: les nostres taronges no poden competir amb els preus de les que arriben d’altres estats com Sud-àfrica en plena temporada de producció de les nostres. I si no mirem les etiquetes i comprem taronges valencianes, se seguirà fent mal al nostre camp. De la mateixa manera que si seguim potenciant dates com el Black Friday, seguirem fent mal al nostre xicotet comerç.

Des de Compromís defensem un consum responsable i per això fomentem el comerç de proximitat. Estem al costat de les persones autònomes i emprenedores i volem que es potencien tant com siga possible els productes valencians. Per això cal que optem sempre que puguem pel comerç local i per les obres (literàries, pictòriques, teatrals o del tipus que siga) d’autors locals. Els valencians i les valencianes que es dediquen a l’agricultura, a la música, a les arts... necessiten tot el suport tant de les institucions com de la població per tal de poder viure del que fan i no haver d’emigrar a altres estats, com ha passat amb molta població jove.

Qui sí que hauria de protagonitzar un Black Friday és Pedro Sánchez. El líder socialista ha de rebaixar les seues aspiracions per a poder arribar a un pacte de govern per als pròxims anys. Ha de mostrar la capacitat de diàleg i d’acordar amb les altres forces polítiques de progrés, encara que això supose rebaixar les seues pretensions. Eixe i no el del consumisme és el Black Friday que necessitem: el de la responsabilitat i el consens.

*Portaveu del grup municipal Compromís per Almassora