La tíbia, lenta i mínima resposta de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar a les nostres reiterades peticions perquè es complisquen les promeses i s’escometen ja les actuacions i projectes de regeneració i protecció del litoral de Borriana ha sigut la licitació de l’actualització i estudi de l’impacte ambiental del projecte de regeneració de la platja de la Serratella per part del Ministeri per a la Transició Ecològica. Sincerament, trist i descoratjador.

Ho considere un passet insignificant per a l’extens expedient acumulat de peticions i fins i tot d’exigències que portem realitzant des de l’any 2015 després d’incloure les actuacions necessàries per a protegir i solucionar el problema d’erosió que pateix el nostre litoral, com a «prioritàries» en una de les quatre Estratègies del Ministeri.

Seguim igual, amb promeses sense complir i sense desenvolupar les actuacions previstes, ni la construcció de quatre espigons, ni la protecció de les goles, ni el reforç de diversos murs en la costa nord i ni la creació d’una platja a la Serratella, totes elles previstes en l’Estratègia d’actuació del tram de costa comprès entre el port de Castelló i el port de Sagunt (Castelló sud).

D’ells, dos espigons ja qualificats com a «prioritaris» en la pròpia estratègia d’actuació, i que l’equip de govern municipal considerem urgents. Un en forma de L al costat de la desembocadura del riu que proporcionaria la protecció que necessiten Les Terrases i el Port. L’altre, un espigó en el Camí de les Tancades, a l’abric del Port, que protegiria la zona de la Serratella i crearia una nova platja d’arena. A aquests cal sumar altres dos espigons exempts.

Tampoc hem obtingut resposta a la petició des del 2017 que es concedisca a l’Ajuntament una concessió per a ocupació del domini públic marítim-terrestre en una superfície de 80.212 m2 des de Les Terrases fins a La Serratella.

L’incompliment dels compromisos per part de Costes han obligat a l’Ajuntament a contenir la regressió del nostre litoral amb prou faenes mancant obres majors, i a assumir nombroses obres d’emergència per temporals.

No és d’estranyar doncs, davant la pròxima reunió a Madrid dels alcaldes i alcaldesses del litoral sud de la província amb la Direcció General, prevista per al proper, que torne decidida i contundentment a reclamar i exigir que es complisquen els compromisos i s’escometen les accions tan urgents com necessàries de regeneració i protecció del litoral de Borriana.

Encara mantinc alguna esperança que aqueix dia s’avance a fer realitat les actuacions previstes en el terme municipal de Borriana, i si no és així, torne a insistir que en l’equip de govern municipal estem disposats a abanderar qualsevol altra mesura reivindicativa.

*Alcaldessa de Borriana