A partir de dissabte vinent Compromís engeguem el nostre procés de primàries. Ara mateix, podem dir que són les primàries més democràtiques que podem trobar al País Valencià i a l’Estat Espanyol. No ho dic per dir, les de Compromís no sols serveixen per a triar el cap de llista, sinó també la resta de la candidatura que anirà a les eleccions.

Són unes primàries obertes a la ciutadania, ja que volem comptar amb la ciutadania per organitzar la millor candidatura possible. I això vol dir, que encara que no se siga ni militant ni simpatitzant de Compromís, es pot participar lliurement en la realització de la llista electoral. Tots els majors de 16 anys, que tinguen lligams amb la ciutat, poden decidir com volen que siga la candidatura de Compromís.

I no ens equivoquem, mentre no existisquen les llistes desbloquejades, aquesta és la millor manera de què la democràcia arribe als partits doncs en volta de confeccionar llistes amb equilibris de poder, és la ciutadania mobilitzada qui decideix qui encapçala i com s’ordena la llista.

Les primàries són el mecanisme per democratitzar els partits, i també l’espai on trobar el perfil del millor candidat, tenint en compte no sols la seua presència o habilitat, sinó podent valorar les seues idees, el seu discurs i la seua capacitat de treball.

I és que eixe ha de ser i és el sentit de les nostres primàries, que entre tots i totes busquem a qui millor representa el nostre projecte i qui millor puga fer-lo realitat.

Perquè eixe és l’objectiu d’aquesta ferramenta del canvi que és Compromís. Fer realitat la transformació de la societat. Avançant cap a una societat que tinga els seus drets garantits, i això vol dir sense copagament, amb llibres de text gratuïts, amb sanitat pública, amb trens de rodalia dignes, amb escoltes de 0 a 3 anys, amb teleassistència, amb centres de dia per malalts, amb una renda garantida, que tracte amb igualtat a hòmens i dones, una societat que no diga al poble a qui ha d’estimar, sinó que respecta la llibertat.

I si estem garantint aquests drets, ho fem perquè la gent tinguem oportunitats de realitzar-nos com a persones, reduint taxes universitàries, fent ofertes de formació professional, reforçant infraestructures, desenvolupant la indústria per millorar el mercat de treball, fent polítiques actives d’ocupació, i desenvolupant la cultura del nostre país, fent que ens puguem desenvolupar íntegrament com a persones.

Tot un repte per la nostra societat que comença en vostés, en la seua participació en les primàries de Compromís. Perquè vosté ha de jugar un paper cabdal en tot açò, vosté ha de ser part activa, per garantir que el canvi polític de l’any 2015 siga el mur de contenció contra el totalitarisme de la ultradreta i dels polítics que sols saben crispar a colp de falsedat, com Isabel Bonig, Begoña Carrasco o Toni Cantó.

I com explicaven en La Bola de Cristal, jo sols no puc, però amb els meus amics sí. Els convide que s’apunten a les primàries, coneguen als candidats, coneguen els seus discursos, el seu projecte, les seues motivacions, i ens ajuden a fer la millor llista possible, que no sols serà d’un partit, sinó que serà seua també, de tots i totes nosaltres.

Sigues decisiu en la candidatura que liderarà el canvi de la nostra ciutat.

*Vicealcalde i portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló