Vivim en els últims anys un fenomen preocupant: per un costat, no hi ha dubte que la societat ha assolit un nivell important de conscienciació i sensibilització cap a la lluita per la igualtat; per l’altre, són també cada vegada més els moviments reaccionaris contra les conquestes que la lluita feminista ha anat aconseguint. I, mentrestant, entre un i altre, la realitat mana: 46 dones han sigut assassinades en el que portem d’any, víctimes de la violència masclista; els delictes sexuals van augmentar en 2018 un 23%; l’escletxa salarial supera en la Comunitat els 5.000 euros de mitjana i l’EPA situa la taxa d’atur femení en un 15,8%, front al 12,5% masculí, per no citar altres formes de desigualtat.

Davant de tot això, només hi ha un camí: la formació i l’educació. Però les administracions no podem fer-ho soles; necessitem una societat implicada i aplicada en construir una societat més justa i igualitària. A Vila-real, afortunadament, la tenim. Aquesta setmana, hem presentat la segona Escola d’Igualtat que impulsa la Regidoria d’Igualtat. Una iniciativa finançada pel Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere que no seria possible ni tindria cap sentit sense les associacions que cada dia treballen a Vila-real en la difícil tasca de promoure una ciutat més conscient del valor de la igualtat per al desenvolupament social. Entitats com el Grup de Dones de Vila-real, l’associació Andrea Carballo Claramonte, el projecte Juntes de Creu Roja i Afym col·lectiu LGTBI, entitats que ja van formar part de l’escola durant la primera edició i a les que enguany se sumaran també altres com El Bressol, les Ames de Casa o El Porc Espí. Totes elles, una vintena de persones inscrites ja, participaran en els tallers i conferències programats amb l’objectiu de teixir una autèntica xarxa d’agents per la igualtat, fonamentals per a la prevenció i la lluita contra la violència masclista.

La ciutat de Vila-real no seria el que és ni podria avançar sense l’entramat social que s’articula en associacions i col·lectius de tot tipus, demostrant que sempre hem sigut una població inquieta i preocupada per buscar solucions als reptes del nostre voltant. Amb totes elles, l’Ajuntament hem conformat des de l’any 2011 una aliança social de la qual ens sentim profundament orgullosos i que es materialitza enguany en més de tres milions d’euros dedicats al capítol de convenis i ajudes directes a les nostres entitats.

De totes elles, vull fer públic hui un agraïment especial a totes aquelles que treballen en l’àmbit de la igualtat, lluitant amb els recursos al nostre abast, per oferir un refugi a les dones que s’enfronten al masclisme i la violència en totes les seues formes; per afavorir la formació i educació en valors igualitaris, ajudant-nos també a l’Ajuntament allà on moltes vegades, per les dificultats de la maquinària administrativa, ens costa més arribar. A totes elles vol sumar-se humilment aquesta Escola d’Igualtat, treballant colze a colze amb la societat per a teixir una xarxa en favor de la igualtat i contra la violència masclista. El camí l’hem de fer totes i tots junts. Avancem.

*Alcalde de Vila-real