P osar en valor l’entorn natural i minimitzar la distància entre el riu Sec i els veïns és el propòsit de les actuacions que l’Ajuntament de Betxí està impulsant durant els últims mesos. La regidoria de Medi Ambient ha impulsat la redacció de l’Estratègia de Regeneració del riu Sec al seu pas pel municipi.

L’estratègia aposta per la participació dels veïns com a principal eina per a aproximar la iniciativa a la ciutadania i comptar amb la col·laboració dels diferents agents socials de la població.

La primera fase de redacció va concloure durant el mes de juliol, en la qual s’ha elaborat el diagnòstic de l’estat actual del riu al seu pas per Betxí. Mitjançant entrevistes personalitzades i tallers oberts a la ciutadania, s’ha comptat amb la participació d’un gran nombre d’entitats, com la Fundació Novessendes, la Comunitat de Regants local, la Unió de Llauradors o la Creu Roja; a més de consolidar-se un grup de persones interessades a títol personal.

Les persones participants van coincidir a identificar les principals problemàtiques i que van quedar de manifest: la falta de manteniment i cura del llit del riu, la presència d’abocaments il·legals i contaminació, l’augment d’espècies invasores de flora i de fauna o la desconnexió que existeix i que és una realitat entre el riu i el municipi.

Des de la regidoria de Medi Ambient de Betxí detallen que «el treball avança a bon ritme, i ja s’han començat a elaborar les primeres propostes que formaran part de l’estratègia, com a projectes de recuperació de la vegetació autòctona, programes de formació per a joves i adults o la constitució d’un arxiu amb la informació sobre el riu i la seua relació amb el municipi».

L’estratègia compta, a més, amb la supervisió de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, amb la qual ja s’han iniciat els contactes i realitzat una visita a la zona d’actuació, per a valorar l’estat, així com futures col·laboracions.

La redacció del document prosseguirà en els pròxims mesos aspirant a implicar un major nombre de persones i entitats de la localitat. Actualment s’estan programant també nous tallers que serviran per a prioritzar i detallar les propostes, així com sessions de formació i difusió sobre la realitat dels rius temporals del Mediterràneo i el seu procés de restauració. S’espera que l’estratègia estiga llesta per a la seua presentació abans que finalitze el 2020 i que a 2021 s’avance significativament en aquest important projecte mediambiental. H