Dissabte passat va morir d’un accident de trànsit el vila-realenc Leandre Adsuara Llorens, del que s’han dit algunes coses a la premsa aquests dies. Tanmateix s’ha obviat o s’ha oblidat la seua militància carlista. Per això crec convenient fer constància d’aquest fet donat que, com vell company de militància el vaig conèixer, i com historiador vaig tenir l’oportunitat d’entrevistar-lo en diverses ocasions.

Leandre va nàixer el 21 de març de 1940. Als seus 79 anys encara anava a l’horta a treballar cada dia i en estes circumstàncies és quan va morir al dirigir-se a treballar amb el seu cotxe a les 9 del matí del passat dissabte dia 9.

Pertanyia a una família llauradora i carlista de Vila-real i des de ben jove va militar en les distintes organitzacions que aquest moviment social i polític va promoure per tal de burlar la persecució que el règim franquista va realitzar contra el carlisme. Una d’aquestes societats va ser la Penya Espanya, d’on a més de soci, tenia algunes accions repartides entre distints carlistes del poble.

Va participar en l’evolució del carlisme durant els anys 60 del segle XX i, conseqüentment es va alinear en el sector més esquerrà, formant part del Partit Carlista del País Valencià que dirigia la també recentment finada Laura Pastor.

Formant part del Partit Carlista, va ser l’iniciador a les comarques del Nord del País Valencià, del primer embrió de la Unió de Llauradors i Ramaders, un col·lectiu que, el 1975, va realitzar una primera gran assemblea d’un centenar de llauradors a Montcada, al convent d’Obreres de la Creu, on es van establir les primeres bases, definint-lo com un sindicat unitari, democràtic i independent.

A principis de 1976, va impulsar també, amb un grup de carlistes, la primera Associació de Veïns, del popular Barri del Sant Crist, que va fixar la seu en el carrer Valencia, nº 24 de Vila-real, domicili d’un matrimoni de militants del Partit Carlista del País Valencià, de la qual Leandre va formar part de la Junta Directiva.

A pesar de la seua integració en el Bloc en la dècada del 80 i posteriorment en Compromís, mai va abandonar la seua vinculació al carlisme, formant part de Carlistes Valencians, de manera que, el 22 de gener de 2012, va rebre, de mans d’en Carles Xavier de Borbó Parma, la Creu de l’Orde de la Legitimitat Proscrita en un acte que es va celebrar a la localitat de El Puig de Santa Maria.

Descanse en pau el company i amic, Leandre.