Nós, Jaume, per la gràcia de Déu rei d’Aragó, de Mallorca i de València, comte de Barcelona i d’Urgell i senyor de Montpeller, per Nós i pels nostres successors, donem i concedim a vosaltres, tots i cadascú dels pobladors de la població de Vila-real, que hem decidit establir en terme de Borriana, termes certs, és a dir, des de la sèquia Major de Borriana amunt cap a la dita població, i des d’enllà, així com afronta amb el terme de Nules, i d’allà fins a l’antigament anomenada Misquitiella, que està cap a Betxí, i d’allà fins al molló cobert del turó, on es talla la pedra, i cap al riu Millars».

Así reza la Carta Pobla, datada en València el 20 de febrero de 1274, que dictó Jaume I y que supuso la fundación oficial de Vila-real. Un documento que ayer leyó por segunda vez una mujer, la catedrática Rosanna Cantavella que, de esta forma, cogió el testigo de la escritora Anna Moner, quien le puso voz en el acto central de homenaje al monarca fundador en el año 2013.

Un acto que se repitió ayer en el parque de Jaume I con la solemnidad que lo caracteriza y en el que no faltó la presencia de la corporación municipal, liderada por el alcalde, José Benlloch; la reina de las fiestas del 2017, Verónica Fortuño; y una amplia representación de entidades culturales y cívicas de la ciudad.

RECONOCIMIENTOS // Tras el primer evento oficial de la jornada dominical, la comitiva se trasladó hasta el Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner, donde se hizo entrega de los Premis 20 de Febrer que, en esta ocasión, fueron para el futbolista local César Arzo, la Associació Gastronòmica de Vila-real, la matrona María Pilar Pons y Ràdio Vila-real.

Y, por la tarde, el protagonismo fue para la soberana del 2017, Verónica Fortuño, y las damas de su corte de honor --Danae Navarro, Afra Rubio, Isabel Carda y Mónica Font-- quienes, también en el Auditori, recibieron el cálido homenaje de toda la ciudad.