Ara mateix, mentre vostés llegeixen aquest article, l´€gora de la Universitat Jaume I de Castelló acull la celebració de la Festa per la Llengua 2005 de les comarques de Castelló. Una edició que organitzen, com cada any, els Col.lectius per la Defensa de la Llengua i la Cultura de Castelló amb la ferma col.laboració de l´amfitrió d´enguany, la UJI. Una jornada de festa, amb l´excusa de la llengua, l´agonia de la qual ens dóna més sovint disgusts i preocupacions que no motius per a la joia. Una jornada per a l´esperan§a, també, ni que siga segurament desmesurada: l´esperan§a que alimenta la contemplació de centenars i centenars de xiquets vivint i gaudint en valenci , ni que siga per un dia. Una jornada per contrarestar, amb música i paraules, amb alegria i compromís, les pressions constants i la manipulació ordin ria de qu¨ és objecte el patrimoni lingüístic i cultural dels valencians per part, entre altres, de les autoritats que diuen protegir-la, per² no ho fan, sinó tot el contrari: el menyspreen i l´ignoren, a canvi d´un grapat de vots. Una jornada lúdica que posa la cirereta a un pastís que vam encetar el 12 d´abril i del qual hem anat fruint tallades que ens han deixat un gratíssim sabor de boca: exposicions de pintura, projeccions cinematogr fiques, representacions teatrals i actuacions musicals com la de Raimon, divendres passat a l´Auditori. Tot en valenci , per demostrar que qualitat artística, dignitat professional i llengua poden anar de la m . Una jornada on culminen molts esfor§os organitzatius, un treball ingent i an²nim que mereix un reconeixement que no sempre arriba. O que no sempre arriba com cal.

Una jornada que arriba quan encara cueja l´absurda pol¨mica sobre si cal ensenyar el catal i el valenci junts o separats a les Escoles Oficials d´Idiomes que ha promogut la incompet¨ncia (novament) del ministeri i la demag²gia interessada del Govern Valenci . O la que ha provocat la decisió d´excloure la filologia catalana i les humanitats de les titulacions universit ries oficials, que ha proposat el Consejo de Cooperación Universitaria. Actituds d´hostilitat, unes i altres, cap a una llengua feble que, sovint, no compta sinó amb esfor§os voluntaris per sobreviure.

Una jornada, finalment, que els Col.lectius per la Defensa de la Llengua i la Cultura de Castelló han volgut dedicar-li a la figura de Vicent Mar§ , l´escriptor que ens deix l´estiu passat i que tant va implicar-se en l´¨xit de les distintes convocat²ries de la Festa per la Llengua. La reivindicació de la figura de Mar§ --de qui s´acaba de publicar un llibre magnífic: "Quaranta-sis contes i un gelat"-- és especialment oportuna pel seu compromís i la seua coher¨ncia, per² també per la seua il lusió i la seua esperan§a en el futur. Una eina imprescindible per combatre aquest temps desencisador i esquerp.