La paraula no està feta per l´engany". Aquestes paraules les pronunciava a finals de gener, el P. Federico Lombardi, director de l´Oficina d´Informació de la Santa Seu, en unes declaracions que va fer a la revista Octava Dies, setmanari del Centre Televisiu del Vaticà. En un món on tot es pot manipular, és bo sentir aquestes paraules, i més encara, venint de qui vénen.

El P. Lombardi, amb claredat, continuava així : "hi ha que preguntar-se si els mitjans es posen al servei del bé de les persones i del bé de les societats". Quan vivim en una societat crispada, on alguns mitjans de comunicació (fins i tot de l´Església!!) s´atreveixen impunement, a tergiversar i manipular la informació, cal repetir, una vegada i una altra, aquestes paraules de denuncia del portaveu de la Santa Seu: "De vegades els mitjans no s´utilitzen per a una adequada funció d´informadors, sinó per a ampliar el seu impacte, o per a manipular una lectura correcta, o per a imposar una determinada interpretació amb objectius ideològics, interessos econòmics o polítics".

El P. Lombardi, bon coneixedor del món de les telecomunicacions i de la informació, i assabentat com pocs dels diversos mitjans de comunicació, deplorava el fet que "amb frequència tenim motius per a dubtar i per a quedar amargament decebuts", a la vista de certs periòdics o revistes. Crec que en temps de campanya electoral, són moltes les promeses que, de bona fe o amb engany, es fan. Però encara són molts més els insults, les desqualificacions, les calúmnies que, com en un partit de tenis es llancen mutuament els adversaris, que sovint es converteixen en enemics. El P. Lombardi creu que "la paraula no està feta per a l´engany, per a la divisió, ni per a la manipulació o la utilització de l´altre".

Crec que seria bo, començant pels candidats a les eleccions i pels polítics en general, retrobar la dignitat de la paraula. Intentar no caure en l´insult, la mentida o la manipulació dels mitjans de comunicació, i sobretot, fer el posible per ser hòmens o dones de paraula, que diuen allò que pensen i, que evidentment, pensen allò que diuen!!! El P. Lombardi acaba així : "el servei de la veritat, per als professionals de la comunicació, no és una paraula buida, sinó un compromís moral en el treball de cada dia". De segur que una societat que crega en el servei de la veritat, i que no caiga en la temptació de la manipulació, serà una societat madura, oberta al diàleg i a la llibertat. Perquè només la llibertat, com deia Jesús de Natzaret, ens farà lliures.

Montjo de Montserrat