Estos dies entre colla i traca, sents la gent parlar del debat per antonomàsia. Vas al Sopar de Colles (per cert, gràcies per rebre´ns tan amablement malgrat el retard) després de la desfilada alternativa de gaiates, i la gent es posiciona sobre el debat. En eixos àgapes que ens preparen els mitjans de comunicació, entre vinet (cada any són més bons els vins valencians), bona cosa de pernil, formatge, croquetes i algun tramús per dissimular, la gent continua parlant del debat. Uns creuen que tot plegat va ser massa llarg i tinc la sensació que la majoria de la gent és del pensar que no hi van haver idees noves, que era el mateix de sempre. Ara això, ara allò. Cada ú ensenyant el que millor sap fer, actuant per al seu públic convençut. "Lent" diuen alguns. Els que van al bous diuen la seua abans de marxar, els que no hi van es queden parlar-ne. Els que saben del llim de les olles, els sabuts, diuen que s´ha de replantejar el format, que això no convenç ningú, i que si continuem així, la gent al final donarà l´esquena. Jo crec que no.

Si ho volen saber, la meua opinió és que es tracta d´una discussió estèril, d´un debat recurrent. No hi ha un format millor. Se l´hi pot donar una miqueta més de ritme, potenciar esta secció o aquella. Però no li pots dir a Tirig que no baixe, a Sorita que vinguen la meitat, als Moros que passen corrent i als Templers que facen les paus. I només hi ha una forma de cantar el Pregó. Qui s´ha d´entendre ja s´ha entés.

Ja ho hauran endevinat. Parle del debat anual sobre la durada del Pregó. D´altres parlen del debat de Zapatero i Rajoy. Ells mateixos. Jo faig vacances. Són les festes del meu poble.

Regidor del Bloc Castelló