Segurament, el títol d’este article els conduirà a pensar en un passat de justes, tornejos, reis, batalles... Potser els convide a pensar en la fundació del Regne de València, el Consolat del Mar, els Furs. A d’altres possiblement els hi recorde el certamen de danses que fa 28 anys es celebra a la nostra ciutat, amb dansaires d’aquells països i i altres territoris convidats. Però en realitat, té molt a vore amb el nostre present, i molt especialment amb el nostre futur. La nostra ciutat i el seu entorn pateix una injusta situació a l’hora de competir amb altres territoris, per manca d’infraestructures. Les més importants d’estes tenen una vinculació amb els nostres territoris veïns.

Quan parlem del Corredor Mediterrani, que via Catalunya ha de connectar les nostres exportacions amb la resta d’Europa, hem de ser conscients que ens estem disputant el traçat amb l’Aragó. És amb l’Aragó i amb Catalunya també amb qui hem discutit per qüestions d’aigua. Ara, José Luis Gimeno, l’anterior alcalde, ens fa cas i reclama l’aigua del Roine! Un dia explicaré la seua manca de classe i estil en una entrevista amb Artur Mas, parlant precisament de l’aigua. Si parlem de l’AVE, és obvi que connectarem amb Catalunya per seguir Europa enllà. Si parlem del creixement de Port Castelló, no podem obviar els de València i Barcelona. Quan parlem de turisme de creuers, sembla evident que no podem obviar les Balears. I hi ha més exemples, la CV-20, la N-340... tants com vulguen.

I francament, no podem perdre més temps en disputes o competències innecessàries. Hem d’aprendre a ser complementaris, a debatre, a estudiar plegats. Per això al ple d’investidura vaig proposar a l’alcalde que aprofitant que el 2013 celebrarem el 30 aniversari de la Corona d’Aragó, hauríem d’organitzar un cimera de presidents autonòmics a la nostra ciutat, que haurà de cloure les prèvies reunions tècniques i polítiques. Es tracta de projectar Castelló com seu d’un gran pacte entre territoris veïns. Però sobretot, de sumar energies per aconseguir les infraestructures que ens han d’ajudar a eixir de la crisi. H