“J’ai l’honneur d’annoncer que le Comité International Olympique réunit en session plénière à Lausanne a attribué l’organisation des jeux du la 25e Olympiade 1992 a la ville de... Barcelona”. Segurament, molts dels lectors recordaran aquesta frase pronunciada per Samaranch, el 17 d’octubre de fa 25 anys.

A aquell anunci seguí un esclat d’alegria. Era, així ho va entendre tothom, una gran oportunitat. Una oportunitat econòmica, de promoció exterior i una fantàstica excusa per modernitzar la ciutat. Tant és així, que va aconseguir fer la pràctica unanimitat entre els actors socials. Tothom entenia que això erament bo, i que per tal calia fer pinya. Va significar una injecció econòmica, sí. Però sobretot una injecció d’optimisme.

Este mateix dilluns, convidat per este diari, va vindre a Castelló Antonio Garrigues Walker, el que hagués pogut ser cap visible d’una dreta plural i moderna si el PRD hagués quallat. Més enllà de compartir o no les receptes econòmiques liberals que ens va prescriure, va fer un discurs apel·lant, sense dir-ho, a la intel·ligència emocional. Cal fer un esforç per ser optimistes. Necessitem ser optimistes, perquè segurament només amb això no eixirem de la crisi, però el que és segur és que els missatges derrotistes que tots els agents econòmics i polítics transmetem de fa mesos, només ajuden a induir en la societat un estat de letargia i desesperança.

El Corredor Mediterrani són els nostres jocs olímpics, amb l’avantatge que no duren dues setmanes, sinó una vida. Oblidem ara que el PP no ho va voler el 2003. Oblidem ara la incertesa generada pel PSOE amb els seus cinc absurdes corredors. Europa ha dit que sí. La lògica s’imposa al partidisme.

Clar que caldrà trobar el 90% del finançament, que serà lent, i tal i qual. Però... pensem en positiu. Els trens transporten grans volums a grans distàncies. Per tant, tenim una excusa perfecta per produir més i millor i obrir i consolidar mercats. Tenim motius per ser optimistes, i això, ens ha d’empènyer a treballar. Treballar molt i treballar bé. I d’això nosaltres en sabem, i molt. Podem guanyar la batalla a la crisi. H