Quan contractes un electricista, un lampista o un obrer perquè et facen reparacions a casa ni tan sols et passarà pel cap pagar-los si, quan vas a comprovar l’estat de les obres, veus que no s’ha fet res, que les factures no es corresponen al que s’ha fet o que ningú es fa responsable de la feina.

Una cosa semblant és el que ha passat a l’Ajuntament de Vila-real, agreujat pel fet que no parlem d’una reparació de casa sinó de prop de 600.000 euros --el mateix que ens costaria, per exemple, un centre de salut com el Dolores Cano del Pilar--, perquè es tracta de diners de tots els vila-realencs i perquè, no sabem per què, poc abans d’abandonar l’alcaldia els anteriors responsables municipals i fins i tot ja en funcions van donar per bones unes factures com a poc dubtoses per tal de permetre que una determinada empresa cobrara els 600.000 euros facturats a l’Ajuntament.

Davant d’aquesta situació, la responsabilitat com a representats municipals no podia ser altra que investigar a fons i defendre, per dalt de tot, els interessos de Vila-real. I amb aquesta premissa hem dut a terme una exhaustiva anàlisi de totes les factures que ens han generat algun dubte. La primera conclusió és tan greu com haver demostrat, amb informes tècnics, que es van endossar a bancs factures com a poc dubtoses: per un costat, perquè no venien firmades per cap responsable ni tècnic que acreditara que els treballs s’havien encomanat i executat; per l’altre, hi ha factures per treballs que els tècnics ens diuen que no s’han fet; i per últim, s’ha arribat a facturar un certificat final d’obra que no existeix ni pot existir perquè l’obra ni tan sols està acabada.

La reacció d’un equip de govern responsable, que aposta per la credibilitat, la transparència, l’austeritat i uns comptes absolutament sanejats, no pot ser altra que iniciar el procediment per anul·lar unes factures que poden costar a les butxaques dels vila-realencs prop de 600.000 euros en una època, a més, d’enormes dificultats per a tantes famílies.

No estem davant d’un batalla política, per més que alguns pretendran reduir-lo a això. És molt més simple i greu: que els ciutadans de Vila-real no hagen de pagar ni un euro per un servei que no se’ls ha prestat i que els responsables dels danys assumisquen la seua responsabilitat. H