Aquest cap de setmana hem pogut desdejunar, menjar i dinar amb l’escàndol de corrupció del PP i el seu extresorer, Bárcenas. Pareix que a més d’omplir comptes bancaris a Suïssa amb 22 milions d’euros, es va dedicar a passar sobres amb milers d’euros en negre a alts càrrecs del Partit Popular. Més a prop tenim a les exconselleres Such i Martínez imputades pel cas Gürtel per tractes de favor a Orange Market. Tot una xarxa de persones omplint-se les butxaques a l’ombra de la gavina del PP. Res de nou, podríeu dir, vist com està el pati.

És per això que no vaig a parlar de delictes fiscals i altres figures penals. Vull fer una reflexió sobre una corrupció més subtil i insidiosa, la que fa que un càrrec polític substuïsca l’interès públic pel privat, per la moral de l’enriquiment fàcil, de l’ostentació, del poder amb majúscules, la de sentir-se part d’una casta de privilegiats separats de la resta de la població que ho té tot permès.

No estem parlant d’una corrupció anecdòtica o accidental, aquesta es genera en un context molt més ample, és tot un sistema, un entramat de relacions de poder i d’entendre la política i l’economia. Aquest sistema s’anomena capitalisme, una autèntica cleptocràcia a nivell global. Amb aquest primer tipus de corrupció sistèmica i moral és molt més fàcil que aparega el segon tipus de corrupció, la penal i tipificada com a delicte, la que de ser descoberta acaba amb molta sort amb el corrupte a la presó. És així de senzill, un partit amic dels banquers i de les grans empreses, és inherentment corrupte perquè és la seua ideologia.

I el més trist és que ha calat tan a fons aquesta putrefacció en la societat, que no és estrany escoltar a ciutadans dient que això “és normal, que tots o fan”. He arribat fins i tot a escoltar comparacions entre la picaresca del pobre que solament busca sobreviure, amb el robatori descarat d’elits podrides de diners, argumentant que es roba a tots els nivells. Doncs no. Els truans actuals són víctimes d’una societat injusta que els deixa al marge, els Bárcenas són aquells que estant en els centres de poder els utilitzen per enriquir-se salvatgement. H