Fa uns anys el PP va pensar que seria fantàstic per a Castelló que Gehry dissenyés una seu per la VIU i Calatrava un Centre de Convencions. I van dibuixar sobre el plànol les ubicacions de les que havien de ser futures icones arquitectòniques. Amb una laxa interpretació de la legislació, van decidir que totes les càrregues urbanístiques a assumir pels veïns, les concentrarien prou lluny de les ubicacions, i en una zona anomenada Mestrets.

Per ser justos s’ha de dir, que Mestrets estava de sempre pendent d’una reestructuració. I els propietaris ho sabien. Ho sabien els que hi tenien casa, i els que hi tenien terres de conreu generalment abandonades. Però assumir les càrregues de tota la ciutat... Els que hi vivien van fer una oposició dura (en via judicial, van guanyant; en l’emocional ja és tot un altra cosa). La resta, en general, van acceptar les ofertes generoses de constructores que van vore en la zona una gran oportunitat de negoci. Els preus es van disparar.

Però vet ací, que aquells projectes del PP més que fantàstics, van resultar fantasiosos. La VIU, sobreviu a un vella casota repintada, i està en venda. Gehry no vindrà. Calatrava, es va fotre la pasta a la butxaca i ara viu allà on Bárcenas amagava 22 milions. El Centre de Convencions ha caigut en l’oblit, i fins i tot la gegantina maqueta que va estar un parell d’any a l’entrada de l’ajuntament, ha desaparegut. Com el dibuix signat del seu primer esbós. Les grans icones no es faran. Una zona de Castelló tranquil·la, ha vist augmentar el preu del metre quadrat de forma desproporcionada, i la propietat abans plural ara està concentrada majoritàriament en empreses constructores. Alguns dels propietaris van cobrar, altres, van rebre un senyal com opció de venda, i cobraran el dia que es facen els blocs. Edificis improbables, perquè el mateix augment del preu del sòl, fan que els pisos hagen de tenir uns preus tan cars, que ningú no podrà comprar. Per tant, no es fan.

El resum és el següent. S’han disparat els preus, la propietat ha passat a mans d’empreses. I no es construirà res. Estos genis, són els que ara volen dissenyar el nou PGOU. Alerta! H