Sembla no és un mal estiu per al sector turístic; però encara així, les estadístiques diuen que a Castelló, una de cada tres persones en edat i condicions per treballar, no té faena. Quasi 94.000 desocupats.

La resta, les 197.000 que a les comarques de Castelló sí tenen treball, bona part d’ells tenen salaris molt baixos. Gent que acumula treballs temporals, mitges jornades o senceres pagades com mitges, inestabilitat i la por per poder quedar-se de la nit al matí sense ocupació. Aquesta realitat no és nova, sinó que fa massa mesos que hem entrat en ella i no es veu cap canvi de dinàmica; teníem un model econòmic que semblava quasi perfecte, i ara ja no funciona, i sembla com si qui té la capacitat de governar esperara a que tot tornara al seu lloc, quan estem davant d’un necessari canvi del model.

I la tasca no és fàcil, és obvi, perquè des de l’administració pública no es pot planificar l’economia en aquest model en el qual estem, però el que sí es pot fer és posar unes regles de joc que tinguen com a prioritat el bé comú i no el d’uns pocs, que incentiven les iniciatives pròpies perquè la gent puga tindre la capacitat d’emprendre i intentar tindre opcions de futur. Gestionar també ha de ser això; sembrar, impulsar, posar mesures, invertir els diners de tots en accions concretes per buscar eixe benefici comú, i no estar palplantat sense fer res; governar no és un fi, és un instrument per buscar solucions. H

*Coordinador d’Iniciativa a les comarques de Castelló