L’alcalde Bataller, ha decidit eliminar la gratuïtat del transport públic de Castelló a les persones jubilades. Hi ha que adquirir, per a poder-lo utilitzar, un abono anual amb un import de 18 €. No és una retallada exagerada, però tampoc és una quantitat irrellevant, ja que el col•lectiu afectat per aquesta mesura són classes modestes amb una pensió mitjana d’un poc més de 500 € mensuals, sobre les quals han recaigut anteriors increments d’impostos i de taxes aprovats pel propi Ajuntament. I no parlem del copago de les medicines implantat en el sector i del paper predominant que en tantes famílies castellonenques tenen en aquets anys les pensions del avis. Quan el got esta ple, la següent gota el desborda, i en aquest cas, plou sobre mullat.

El que més m’ha sorprès han estat les paraules i arguments de Bataller per a justificar la decisió presa. N’ha donat dos: en primer lloc ha afirmat que la gratuïtat provocava un ús irracional del transport públic castellonenc. Tractant-se de col•lectius de tercera edat, l’únic ús irracional imaginable és utilitzar-lo per “matar” el temps una estona, veient com canvia la ciutat. L’alcalde creu que es fa eixe ús irracional? Veuríem els autobusos plens de desfeinats. Ho he preguntat a usuaris i ningú ho creu. No és una ciutat tan agradable per a un viatger com per a usar el transport con un bus turístic. Tinc encara l’esperança de que el alcalde done una explicació de l’ús irracional.

El segon argument és mes complex: allò que és gratuït, no es valora. Pot ser que tingue algo de raó. Però per a ser coherent tindria quer haver posat altres exemples de coses gratuïtes comparables. Li posaré un exemples Sr. Bataller. Vostè mateixa, segons informaven les xarxes i els mitjans fa uns dies, utilitza un cotxe oficial per anar i tornar a la seua residència, de vegades fora del terme municipal, pagant-ho entre tots. Deien que tots els dies un cotxe, un xofer i un policia en una ciutat amiga, parats al carrer esperant-lo. Poca eficiència, massa despilfarro energètic, mal exemple, i a més vostè no el valora, perquè és gratuït. Als darrers anys han estat motiu d’escàndol els viatges gratuïts que grups de jubilats o membres d’alguna associació municipal, feien per a veure noves instal•lacions, com l’aeroport entre altres, regalant-los inclús una bossa personal de detalls i en alguns casos, els portaven desprès a dinar, gratuïtament, acompanyats per la regidora, a un restaurant del Grau de Castelló. És ús irracional? Continuant la seua doctrina, estic segur que viurem vesprades glorioses. Ja veig desaparèixer al final del túnel les mascletades gratuïtes. H

*Secretari general local del PSPV-PSOE de Castelló