Fa anys, a l’oposició estant, vaig fer notar al PP d’Alberto Fabra, que el meu grup no li trobava sentit a que un dels assessors del seu grup municipal, pagat amb diners de l’ajuntament, no treballés a l’ajuntament, sinó a la seu del PP. Sembla evident que els assistents dels grups municipals estan per prestar suport als grups municipals, no al partit. Ells, forts de la seua majoria absoluta van dir que “els nostres assessors treballen on nosaltres creiem”.

Ho dic de memòria, però crec que la resposta va ser de Javier Moliner, que aleshores era portaveu del govern i vicealcalde. Mira tu! Ara sóc jo! Què coses té la democràcia! Quins canvis!

Algunes coses no canvien. El PP de la Diputació, presidida per Moliner i convertida en la Covadonga popular, manté el mateix criteri. Un dels assessors de la Diputació fa moltes hores a l’ajuntament. Deu ser el Miguel Strogoff del Zar Moliner, i es trepitja el carrer dels Cavallers amunt i avall al llarg de la jornada. Doncs bé, la notícia del cap de setmana és que entre el sou d’esta persona i el dels altres 20 assessors dels 14 diputats populars, sumen 630.000 euros anuals. Més que l’equip de govern que suma 572.000. Els directors de gabinet i comunicació cobren 49.000 euros cadascun. Més que el Vicealcalde, i no em queixe. Per aixó defensen la diputació a capa i espasa. La capa és de Forever Young i l’espasa toledana, la paguem tots.

Hi ha altra notícia que també m’ha agradat, i que d’alguna forma té una vinculació amb esta. L’ajuntament de Madrid va a posar en marxa un programa informàtic de fàcil accés als pressupostos. Una ferramenta de Govern Obert i Transparència de la mà de la Fundació CIVIO que és pionera en transparència. És a dir, la ferramenta que usa el nostre ajuntament des de fa mesos. Perquè diga el que diga el PP local, el salt que ha fet el nostre ajuntament en transparència i participació és de gegant. I no és només este instrument, és també el web de consultes, o el recentment presentat www.pladegovern.castello.es, que permet vore en temps real el grau de compliment de l’acord de govern.

La connexió que hi veig jo entre dues noticies és la següent. Els convide a vore el Panell de Govern Obert. Hi trobaran tota esta informació i podran comparar la forma de fer i el cost de l’estructura política de dues administracions que estan separades per només uns pocs centenars de metres. Però que sembla que estiguen separades per segles. Mentre este govern està situant l’ajuntament en el segle XXI, la Diputació es segueix comportant com en el XIX. Perquè els castellans diuen que “el tiempo no pasa en balde”, però a la diputació castellonenca sembla que segueix passant en “cossi”. H

*Vicealcalde de Castelló