Qui no coneix la seua historia està condemnat a repetir els seus errors». Són paraules de l’historiador Paul Preston parlant de tot el que va ocórrer a Espanya abans, després i durant la guerra civil. Per entendre la societat actual és necessari conèixer la història del teu propi país, i des de fa molts anys hi ha hagut elements, tant polítics com socials, que s’han encarregat d’amagar una part de la història per a donar només la versió dels guanyadors, o simplement, la que millor quedava davant dels mitjans de comunicació.

Des de fa ara dos anys, Borriana recorda, i recorda amb majúscules, fomentant que els seus veïns i veïnes coneguen de prop la història que es va viure als seus carrers, i que molts i moltes han callat i no han volgut que es contara. Fins al moment, s’ha fomentat l’oblit, fomentant la ignorància d’una societat que no coneix les seues arrels, sinó una versió del que sols uns pocs volien.

A les II Jornades Memorial Democràtic Borriana ha de recuperar-se el concepte de recordar, i obrir els ulls respecte a fets que varen ocórrer al nostre poble, i que són mereixedors de conèixer, per a que no tornen a passar, i sobretot, per dignificar a moltes persones oblidades per la història. La Casa de la Cultura ja té el record perpetu del que va ser fa no molts anys, una presó de persones perseguides, una realitat que fins al moment havia quedat en un segon pla.

Paul Preston, gran amant de Borriana, té molt clar que el franquisme va ser una «dictadura que va fer un llavat de la ment a nivell nacional, amb el control dels mitjans, imposant el terror». Un motor contra el que la democràcia ha hagut de lluitar, i molt, a través de la llibertat d’expressió. Fins al moment, ningú volia fomentar el record de la memòria històrica, que ara suma persones, veïns i veïnes, que busquen respostes a preguntes que se sempre han tingut a la família, i que ara poden obtindré amb més facilitat.

La necessitat de recordar és un dret que la societat ens hem guanyat amb la democràcia, un dret pel qual lluitar, i sobretot, que s’ha de fomentar per a que totes i tots coneguem el nostre passat per construir un futur millor. Borriana recorda, pel seu futur.

*Regidor de Patrimoni de Borriana.