D’ençà que vam posar en marxa el programa integral per combatre l’empobriment energètic a Almassora, el procediment dissenyat per l’Ajuntament i les companyies subministradores ha evitat 39 talls d’electricitat, gas i aigua a les llars del nostre municipi. La renovació dels convenis que hem subscrit amb totes aquestes empreses per perllongar la col•laboració durant un any més ens ha permés conéixer de més a prop les històries de totes eixes famílies a les quals aquesta iniciativa protegeix.

Els Serveis Socials han atés casos de persones a les quals l’atur o una precària situació familiar han deixat a les portes de l’exclusió, eixa que pateixen milers de persones al nostre país i que les institucions públiques tenim l’obligació d’eradicar.

La dignitat passa per poder alimentar-se cada dia i per tenir els drets fonamentals --com ara la sanitat o l’educació-- coberts, així com per tenir una casa en bones condicions, un aspecte per al qual és fonamental que el subministrament energètic permeta escalfar-la a l’hivern, disposar de llum a la nit o tenir energia per a les tasques domèstiques bàsiques.

Eixes 39 històries amb final feliç han sigut un èxit construït amb col·laboració pública i privada per combatre la pobresa energètica. La regidora Diana Belliure i el personal tècnic municipal s’han implicat per perfeccionar el funcionament d’aquesta iniciativa, una implicació que ens han transmés també els professionals de les empreses subministradores.

EN UN ASSUMPTE tan delicat com aquest, hem de lamentar (de nou) que el govern espanyol no haja estat a l’altura de les circumstàncies socials. Cal recordar que Brussel·les va ordenar als estats membres de la UE aprovar plans contra la pobresa energètica. El Govern de Mariano Rajoy no només s’ha resistit a actuar, sinó que ha intentat bloquejar els plans d’altres administracions per ajudar els ciutadans més vulnerables. Així que, amb molt més motiu, gràcies a aquells i aquelles que heu treballat perquè a Almassora puguem continuar contant històries de solidaritat.

*Alcaldessa d’Almassora