La campanya citrícola ha sigut desastrosa. Ho hem sentit per activa i per passiva durant els últims mesos. A un sector greument debilitat per la falta d’ingressos i de modernització, la normativa europea el va acabar de condemnar amb l’ampliació del termini per a la importació de cítrics més enllà del mes de novembre.

Això va implicar que, durant l’època en la qual la producció autòctona és més forta, les taronges d’altres països que produeixen a més baix cost han estat fent la competència als mercats. Per si fóra poc, les plagues introduïdes amb aquestes importacions han suposat una nova amenaça per al camp valencià i, durant les setmanes claus de la collita, una amenaça de vaga va deixar milers de tones de fruita a l’arbre.

Sembla que sempre ho paguen els mateixos. Els llauradors han de fer front a les pèrdues, han de fer front als tractaments, han d’assumir la retirada dels cítrics no collits, han de combatre els robatoris al camp... I tot això ho aguanta una economia en la qual els preus fa vora dues dècades que es mantenen iguals.

Inevitablement, el sector ha d’obrir l’accés a les noves generacions. Unes generacions que, com és comprensible, troben poca o cap motivació a l’hora d’involucrar-se en un negoci que ha portat tant de patiment als actuals productors. Per a rejovenir el mercat cal fer de la citricultura un valor atractiu, un terreny amb futur i això passa, indubtablement, per la modernització dels sistemes de producció i de recol•lecció, per noves formes de comercialització i per la creació de marques que posen en valor el producte valencià.

La participació de les diferents administracions en aquest procés és fonamental i per això, molts alcaldes de les comarques del nord ens vam unir fa uns dies per fer front a aquesta situació. Ara, necessitem la seua col•laboració i que ens ajuden a reunir les signatures suficients per a fer el primer pas: exigir a Europa que anul•le l’acord subscrit amb els països d’Africa del Sud i que reforce la defensa fitosanitària dels nostres cítrics. Mantenir la dignitat del camp és defensar el futur de la nostra terra.

*Alcaldesa d’Almassora