No, el problema del Partit Popular no han sigut mai quatre golfos, ni dos que ixen rana ni uns pocs casos aïllats. Gürtel, Púnica, Cooperació, Taula, Imelsa, Brugal, Aquamed, Lezo... Piaf. Molts golfos, posats un damunt de l’altre, no donen com a resultat un muntonet de golfos sinó una organització criminal, amb totes les lletres, per a pràctiques corruptes a partir de la gestió pública -els diners de tots-. No ho dic jo; ho diuen els jutges.

Davant dels últims capítols de corrupció que hem vist aquesta setmana al Partit Popular, no he pogut evitar sentir-me identificat amb el paper de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, qui, complint amb la seua responsabilitat i obligació com a representant pública dels madrilenys, va portar davant la Fiscalia els documents que han conduit a la detenció del seu antecessor, Ignacio González. També nosaltres, en detectar les irregularitats en la facturació amb l’empresa Piaf dels governs del PP local, vam remetre immediatament l’expedient per a la seua investigació. Hui sabem que eixa empresa, que era la única que treballava en aquells anys a l’Ajuntament de Vila-real, ha admès haver finançat de manera il•legal al Partit Popular de la Comunitat i que entre els actes pagats a través de la trama Gürtel hi hauria alguns molt significats celebrats a la nostra ciutat.

La justícia és lenta, és cert; però també és implacable. Bé ho sabem a Vila-real, on fa prop de sis anys que vam denunciar el cas Piaf i pràcticament comença encara la investigació judicial. Sis anys des que, gràcies al canvi de govern a l’Ajuntament, vam descobrir factures falses a una empresa de la Gürtel per valor de 600.000 euros que vam evitar pagar de la butxaca de tots els vila-realencs. Factures falses i irregularitats que vam portar immediatament a la Fiscalia i a la Justícia en compliment de les nostres responsabilitats. Hui, l’exalcalde del Partit Popular, Juan José Rubert, i l’exregidor i exvicepresident de la Diputació amb el condemnat Carlos Fabra, Ramón Tomás, estan sent investigats -abans imputats- per el jutjat de Vila-real dins del cas Piaf. Hui, encara hi ha a l’Ajuntament membres d’aquell govern municipal que han hagut de declarar com a testimonis, com ho farà el mateix president del Govern, Mariano Rajoy, en el cas Gürtel. Perquè no passaven per allí; estaven allí. Membres del govern municipal del PP que va endossar 600.000 euros en factures falses de Piaf, que van ser protagonistes d’aquella història negra d’irregularitats, prepotència i balafiament dels governs del PP, i que han hagut de retre comptes davant la justícia. Encara estem esperant que reten comptes davant la societat. Sis anys després, la investigació del cas Piaf està ara començant. És un camí llarg i difícil, però que els qui tenim un compromís ferm contra la corrupció no dubtem en emprendre, convençuts que, com deia Horaci, la justícia, tot i coixejar, poques vegades no atrapa el criminal en la carrera.

*Alcalde de Vila-real