Com que l’espai és curt i la realitat política la coneixem, anirem a per faena: a Susana Díaz li importa poc o gens el País Valencià. Qui teòricament es presenta per cosir el PSOE el primer que vol fer és, justament, repetir els models centralistes de qui ja està al govern. Perdoneu que em repetisca, però, esta Espanya és antivalenciana i pareix que ho seguirà sent amb el model de govern que proposa Susana Díaz.

En una campanya de primàries, que pareix més una campanya electoral, Susana es planta a Ontinyent amb tota la seua poca vergonya a dir-nos que el Corredor Mediterrani ha de tindre dos ramals. Per si això no fóra prou, s’ha quedat ben a gust quan ha dit que si ella és presidenta invertirà «també» al ramal de la costa. Ho diu com fent-nos un favor o un regalet, però en realitat el que vol dir és que, si ella és presidenta, de nou les inversions prioritzaran Madrid per davant de tot. El Corredor Mediterrani ja vindrà quan estiga Madrid ben comunicat amb tots els poblets de l’Estat.

Des de primera fila i amb la llagrimeta a punt de caure-li, Ximo Puig aplaudeix a qui vol que siga la seua líder i, amb ell, el País Valencià torna a exercir com el germà menut de les autonomies dins dels partits tradicionals. Després d’uns PGE més que vergonyosos per a la nostra terra, ja ens queda clar que amb el lideratge de l’andalusa això no canviarà gens ni miqueta. Però com que no ho pot dir clarament perquè la militància del País Valencià l’ha de votar si vol guanyar, ho emmascara amb una bipolaritat expressa. Després d’haver signat la demanda del corredor central amb Aragó i somriure a qui presenta la mateixa demanda al Senat, ara parla d’un doble ramal: el que només val per donar nom al corredor i al que realment vol invertir.

I amb el doble ramal d’un Corredor Mediterrani que pareix que mai serà mediterrani, Susana es torna a abstindre per agenollar-se als interessos econòmics i centrals. Qui va enviar als seus peons a ser les cares visibles de la gestora que li regalaria el Govern a Rajoy, no canvia la seua estratègia. Esta vegada va un pas més enllà i ho fa de cara dient-nos a la ciutadania del País Valencià que ella també s’abstindrà quan calga defensar els nostres interessos.

*Diputada de Compromís per Castelló