Apropiació indeguda, blanqueig de capitals, estafa processal, suborn, falsedat documental, finançament il·legal, malversació de cabals públics, negociacions prohibides, prevaricació, suborn, tràfic d’influències… més de 30 trames corruptes, al voltant de 900 imputats… Màfia siciliana? No, partit polític que governa Espanya.

Sembla una broma macabra, però no, és una realitat, són acusacions, imputacions i condemnes al Partit Popular. Estos dies la corrupció del PP torna a estar a la palestra --si és que alguna vegada havia deixat d’estar-ho-- amb l’entrada a presó de l’expresident de la Comunitat de Madrid.

És cert que els populars han fet molt de mal en pràcticament tota la geografia nacional, però ací s’han encebat. Durant 20 anys al capdavant de la Generalitat, han arrasat amb tot el que han trobat al seu pas. Trames de corruptes i saquejadors de diners públics han campat a pler per conselleries, diputacions, ajuntaments... I clar, per a tot no hi havia, així que no hi havia per a sanitat, ni per a educació, ni per a dependència…

Tres expresidents de la Comunitat Valenciana del PP estan investigats per corrupció, als quals se sumen exconsellers, expresidents de Diputació, exdiputats... alguns condemnats. És demencial, l’episodi més negre de la nostra democràcia.

Afortunadament, fa dos anys que la decència política va entrar a les institucions valencianes amb el Govern del Botànic, desbancant i deixant enrere els entramats corruptes. Fa dos anys que les administracions i els diners públics s’usen per al bé de la ciutadania i no en benefici propi.

Eixe gir cap a la dignitat del País Valencià, malauradament, no s’ha produït a nivell estatal, ja que des del govern central se’ns segueix maltractant i discriminant. 310 anys després, el mal d’Almansa encara ens alcança. Els pressupostos de l’Estat del 2017 ens situen a la cua, no solament quant a finançament, sinó també en inversions. El PP és com una malaltia per als valencians, quan governen ens fan un dany irreparable. Així que, si volem dignitat i justícia, està clar que el Partit Popular no està capacitat ni legitimat.

*Alcalde de l’Alcora