Dimarts passat, 25 d’abril, dia de les Corts Valencianes i commemoració de la batalla d’Almansa, els municipis del País Valencià ens vam unir al Parlament autonòmic en un crit unànime contra la marginació a la qual el Govern central ha condemnat la nostra comunitat per la via d’una finançament injust i unes inversions pírriques als Pressupostos Generals de l’Estat. L’Ajuntament de Vila-real, com no podia ser d’una altra manera, ens vam sumar a la convocatòria llançada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, fent nostra també la declaració institucional signada per tots els diputats de les Corts, de tots els grups polítics, per posar de manifest aquesta discriminació inversora i encetar accions per revertir la situació.

Com sempre, governe qui governe a l’Estat o a la Generalitat, els socialistes sempre ho hem tingut clar: si no arriben els diners que ens corresponen ho batallem on faça falta. Malauradament, no tots els partits pensen i actuen igual. A pesar que no dubten en traure pit de defensar els interessos dels ciutadans, el Partit Popular i Ciutadans han demostrat que els pesen molt més les sigles que no les necessitats de la societat valenciana.

Tan gran és la desorientació que està vivint el Partit Popular que uns dies després de signar de pròpia mà la Declaració institucional davant la marginació dels valencians i valencianes en el Pressupostos Generals de l’Estat que convocava una trobada parlamentària el 25 d’abril, es desdiuen i no acudeixen. Molt més preocupats des de fa ja massa anys pel que fa la Guàrdia Civil que per les necessitats dels ciutadans, el PPCV ha preferit callar i doblegar-se a les ordres d’un Partit Popular esquitat pels escàndols i la corrupció en lloc d’alçar la veu davant una marginació manifesta, que fa que els valencians i valencianes rebem una inversió per càpita de 119 euros, molt inferior als 184 de la mitjana del conjunt de l’Estat.

La desorientació és també evident al Partit Popular de Castelló, que, mentre es mostra servil davant Rajoy per evitar exigir majors inversions a la província, encara cavil·la el perquè de la marxa anunciada, en diferit i qui sap si simulada, del president provincial, Javier Moliner, amb unes explicacions que lliguen poc i malament amb la realitat. Poc sentit té que el president provincial abandone per no perpetuar-se i regenerar la política, però deixe com a successor una persona que porta ocupant càrrecs polítics, en totes les administracions i instàncies, des de l’any 1991. Incongruències que demostren que el Partit Popular no està per al que ha d’estar: millorar la vida dels ciutadans.

Tampoc Ciutadans ha sabut estar a l’alçada de les circumstàncies. I és una llàstima. Un partit que podria haver representat una nova dreta menys corcada i més sensata, s’ha llevat definitivament la careta per demostrar que no és més que un lífting de la dreta de sempre. A pesar d’ells, la Generalitat, Les Corts i els ajuntaments seguirem alçant la veu per aconseguir que arriben als nostres pobles i veïns el finançament i inversions que ens pertoquen.

*Alcalde de Vila-real