Aquesta nit, la Casa de la Cultura d’Almassora acollirà l’acte de lliurament dels Premis Vila d’Almassora, els guardons amb els quals el nostre municipi reconeix les obres d’escriptors i investigadors valencians. El cantant Pep Gimeno Botifarra amenitzarà l’esdeveniment, durant el qual farem que la cultura valenciana recupere un paper protagonista a Almassora.

A hores d’ara no hi ha dubte que l’aposta d’aquest equip de govern per la cultura és ferma i segura. La recuperació d’aquests premis, esborrats del sempre complicat panorama literari valencià l’any 2011, ha representat una altra mostra del nostre compromís per donar a la literatura, la música, el teatre i les arts plàstiques el protagonisme que es mereixen.

La feina dels professionals de la paraula ha estat sempre sacrificada. Als nombrosos anys de formació segueixen uns d’altres de lluita per trobar el seu lloc en el sector. La creació de noves oportunitats necessita el suport de les institucions que, igual que ha passat en camps com la investigació científica, les ajudes a la dependència o les pensions, van reduir considerablement i durant molts anys les ajudes a cultura i educació per dedicar-les a qüestions que consideraven prioritàries. Tan prioritàries com crear un circuit urbà de Fórmula 1 o portar el Papa a València.

La dignitat dels valencians i de molts dels nostres professionals més valuosos han estat massa anys en les mans equivocades i que, per cert, han hagut de fer front aquesta setmana a l’enèsim cas de corrupció, l’enèsima dimissió de la «lideresa» i l’enèsim «Luis, sé fuerte», aquesta vegada entonat pel ministre de Justícia del PP.

Les mateixes mans han utilitzat les tisores per retallar els diners que els valencians rebem de l’Estat i escurçar, encara més, els fons per a infraestructures i serveis per als ciutadans i les empreses. Dimarts passat, 25 d’Abril, Almassora va reclamar una vegada més un #TracteJust per recuperar la dignitat valenciana. Una dignitat que hui, aquells que de veritat estimem aquesta terra, aquesta llengua i aquesta cultura i ens sentim orgullosos de pertànyer a la societat que representa, celebrarem poder recuperar als Premis Vila d’Almassora.

*Alcaldessa d’Almassora