Enguany es commemora el centenari del descobriment de les primeres rupestres més rellevants del territori valencià: el barranc de la Valltorta i Morella la Vella. Els esdeveniments que se celebren enguany es remunten a 1917, quan Albert Roda i Segarra, un pastor de Tírig nascut l’any 1889, va descobrir les primeres mostres pictòriques, una sèrie de taques i figures rogenques, entre les quals va identificar algun animal, a l’abric de la Cova dels Cavalls.

El 24 de març de 1917 visitava el barranc el professor Hugo Obermaier juntament amb altres investigadors del Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid. La casualitat féu que un grup de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona, comandats pel professor Pere Bosch Gimpera, Josep Colominas i Antoni Vilà, es trobaren el mateix dia al barranc, també amb la intenció d’inspeccionar les pintures descobertes per Albert Roda.

Amb la finalitat de donar a conèixer aquest singular patrimoni, què esdevé per si sol un recurs didàctic de primer ordre, i alhora promocionar-lo entre la població escolar i el món educatiu, es preveu la realització d’aquest curs d’estiu, amb diferents activitats orientades al món acadèmic i a la població en general. Es pretén que aquest curs mostre al públic interessat els resultats dels treballs d’àmbit acadèmic realitzats a la Valltorta i Morella la Vella, i analitzar les aportacions pel que fa a l’aplicació de les noves tecnologies a l’estudi de l’art rupestre.

Perquè no hem d’oblidar que l’art rupestre és una manifestació cultural única i representativa de la societat prehistòrica. El seu caràcter exclusiu i fràgil, la seua imbricació en un paisatge d’alt valor ecològic i el seu valor com a testimoni artístic i documental de l’època doten les pintures d’una importància excepcional. La consideració de l’art rupestre com a Bé d’Interés Cultural i la declaració de les pintures rupestres de l’Arc Mediterrani de la península Ibèrica com a Patrimoni Mundial per part de la Unesco, comporta una gran responsabilitat per a les administracions educatives i culturals. Una d’estes responsabilitats és el disseny d’estratègies orientades al coneixement, la difusió i la valorització d’este conjunt patrimonial per part de la ciutadania, en este cas la més propera al Bé, d’ací que es plantege la necessitat imperiosa d’aquest curs d’estiu, on participen activament la Universitat Jaume I, l’Ajuntament de Morella i la Generalitat Valenciana.

Enguany és el centenari del descobriment de les pintures i el present curs d’estiu pretén ser una aportació més al conjunt d’activitats de sensibilització de la població envers les mostres de patrimoni de la Humanitat més importants que tenim, i que esperem llegar a les generacions futures de la millor manera possible. Vos esperem al curs!

*Codirector del curs i professor UJI