Eixe va ser el projecte que va dur a terme Hanan Al-Hroub, la Global Teacher Prize 2016 amb l’objectiu de conquerir, a través de les classes, un futur de pau en un món en flames. Hanan és una professora palestina i estarà a Castelló el pròxim 24 de març en Edusiona’t, en una fantàstica jornada organitzada per la Conselleria d’Educació que es celebrarà en l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, i on els drets humans estaran en el centre del debat. Allí comptarem amb Pallassos sense Fronteres, amb grans experts en el tractament dels drets humans en l’àmbit educatiu, amb oenegés i amb alumnes d’escoles de Primària i instituts de Secundària de Castelló.

El mètode d’ensenyament de Al-Hroub advoca per l’educació en la no-violència a través de jocs que fomenten la resolució de conflictes i la disminució de la tensió. En Palestina la violència forma part del dia a dia, i açò afecta profundament als xiquets i xiquetes. Els infants absorbeixen tot el que veuen en els carrers i es tornen violents i desconfiats.

La tasca de Hanan ha estat clau per aconseguir que a través del joc els xiquets i xiquetes es relaxen i comencen a trobar còmodes i segurs entre les parets de la classe. Aquesta sensació de seguretat comença a reflectir-se en el seu comportament i al cap de poc temps els infants són més afectuosos i menys violents.

Però per altra banda, hi ha qui promou tot el contrari. Fa poc, als Estats Units, el país desenvolupat amb més armes per habitant del món, va haver-hi un nou cas on 17 joves estudiants van morir en el seu centre d’ensenyança a mans d’un antic company que portava un fusell semi automàtic. Un drama que, per desgràcia, no és per a res nou.

Però els governants americans segueixen sense entendre que la cultura de les armes els aboca al fet que acaben passant aquestes tragèdies i a una convivència de desconfiança i d’odi entre veïns.

És necessari que promoguem una cultura de la Pau, de l’estima i del perdó, i que treballem per eliminar actituds i discursos plens d’odi, de revenja i de violència.

*Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló de la Plana