Fa uns mesos celebràvem el 25é aniversari de l’hospital de Vinaròs, reconeixent un avanç històric per a Vinaròs i la seua comarca. Però aquella fita, que ens va apropar el dret a l’assistència pública universal, no ha tingut l’evolució que la nostra gent necessita. Són dècades amb una cartera de serveis exigua, una plantilla escassa i poc consolidada i inversions insuficients.

Fa unes setmanes, la falta de ginecòlegs va destapar la caixa dels trons. Col·lectius de dones van denunciar una situació que, sumada a altres carències, va atraure rapidament l’atenció --en cap cas desinteressada-- dels grups polítics. PP i PSPV han canviat els papers dels anys anteriors i s’han llançat al rogle de les culpabilitzacions. En el cas del PP xoca que, després d’anys desmantellant la sanitat pública, en Madrid i ací (model Alzira, externalització de serveis), vulga aparéixer com a salvador d’una situació que va deteriorar durant vint anys. El seu últim conseller era un economista, l’única relació del qual amb la sanitat era l’empresa familiar que ara presideix, perquè per alguns les portes no són ni giratòries, sempre estan obertes. El nostre hospital ha estat, tots aquests anys, sense les inversions necessàries i amb un dèficit crònic de recursos tècnics, especialitats i personal (un altre dia parlarem de borses i borsins).

Ara, quan la Conselleria minimitza que, malgrat alguna inversió, l’hospital presenta molts aspectes millorables, alguns preocupants com la falta d’especialistes i les llistes d’espera, és l’hora de passar de les paraules als fets. Sabem que la falta d’infraestructures (trens, autovia gratuïta) penalitza l’arribada dels treballadors sanitaris i que els hospitals perifèrics tenen difícil consolidar plantilles però, com ho sabem des de fa 25 anys, cal enllestir, i amb diligència, un Pla Estructural que estimule la permanència dels professionals. Unes i uns professionals a qui hem de reconéixer i agrair la qualitat del treball que fan, malgrat una situació tan difícil. Però hem de seguir exigint que tothom, visca a ciutat o al món rural, tinga els mateixos drets i l’accés tan aviat com es puga a tota la cartera sanitària.

*Alcalde de Vinaròs