Què creieu que ha de saber una persona que es dedica a la política? Llegir i escriure i les quatre regles? Això de llegir és important. Llegir i entendre el que s’està llegint. Escriure i que s’entenga el que es vol dir.

En política llegim molt i escrivim prou. Perquè altres ens entenguen, també. Amb les paraules adequades, els temps verbals correctes, sense faltes d’ortografia, ni d’expressió. Amb un llenguatge inclusiu, segons qui. O amb paraules que busquen ofendre i menysprear, també segons qui... Amb absolut respecte per la legalitat, si eres d’un govern que aspira a la transparència, o una persona a la qual li faria vergonya el que per a altres és la seua manera d’expressar-se, en la mentida o el menyspreu a la legalitat.

Cal comprendre lleis, normes, drets i deures. També convenis col·lectius, reglaments, contractes.. També comprendre el que és la regla de despesa, un fons de contingència, de romanents, d’inversions sostenibles, de fons europeus, de subvencions nominatives. En definitiva, del que suposa l’administració i les seues peculiaritats i particularitats. Cada expressió té un significat precís, o unes interpretacions possibles. Saber i entendre el que estàs dient, el que estàs fent, el que estàs demanant, és bàsic. Com ho és saber a qui t’estàs adreçant en cada moment.

Si governes és absolutament necessari tindre certs coneixements per a actuar segons la llei. No ens podem permetre confondre conceptes o plantejar una despesa en uns supòsits impossibles.

Si eres de l’oposició de Castelló poden passar dues coses. Una, que es manipule la interpretació dels conceptes per desacreditar i fer mal, per exemple. Açò és l’estil PP. Instal·lat en la mentida, sumant peres i ous i dient que tot és fruita... Que tenint gent que porta a l’Ajuntament anys i panys com a regidors de govern, es facen els distrets i actuen com si mai hagueren vist un pressupost, per exemple, o atribuint mala voluntat a fets quotidians, exagerant i confonent a la ciutadania. Els encanta fer soroll per amagar la bona gestió de l’Ajuntament que ja no governen.

Després tenim l’estil Ciudadanos, que en canvi es caracteritza per no entendre ni voler entendre res de procediments, dels temps... Fan preguntes i presenten mocions a cop d’ocurrència. O de les que els envien des de Barcelona, encara que no quadren... o de coses que a Castelló ja hem començat a fet, o fins i tot que ja fa temps que es feien. Esta manca d’interés en el que fas indica menyspreu cap als companys, cap a la feina i cap a la ciutadania.

Tot açò em recorda a un cas del que totes i tots parlen ara, eI fet d’inventar-se uns estudis que no tens és denigrant. Si, no cal ser doctor en res, no sóc de les que tenen titulitis, però del que es tracta és de ser honest. Ser honest amb la ciutadania i amb u mateixa. El que també és important és ser humil i confiar amb el personal que hi treballa a l’Administració. Nosaltres som temporals i ells són professionals que romandran encara que canvien les majories. De tota manera us convide que mireu els currículums dels qui ens dediquen a la política a aquesta ciutat. Són públics i estan penjats a la web municipal. Mentir hauria de ser falsedat en document públic... La política està plena de sabuts.

*Vicealcaldessa de Castelló