Amb el Diumenge de Rams en la passió del Senyor comencem la celebració de la Setmana Santa. Durant aquests dies la religiositat es percep de manera especial en els carrers dels nostres pobles i ciutats: les processons o les representacions de la passió fan visible el misteri de la Creu, i ens conviden a mirar amb ulls de fe i d’amor a eixe Jesús que va lliurar la vida per nosaltres. Desitge que les meues paraules d’aquesta setmana us ajuden a contemplar amb mirada creient al Crucificat. Per això, us convido a tots i a totes a adonar-vos de dos detalls que trobem en la narració de la passió segons Sant Joan, que escoltarem en la celebració litúrgica del Divendres Sant.

L’interrogatori de Pilat a Jesús és d’un gran dramatisme, perquè revela la contradicció interna que està vivint el procurador romà. Està segur de la innocència de Crist i vol convèncer als jueus. Com aquests no han entrat en el pretori per no incórrer en impuresa, Pilat està constantment eixint a parlar amb ells i entrant a interrogar a Jesús. Surt per convèncer-los de la innocència de Crist i cada vegada entra més pressionat per condemnar-lo. Jesús és l’home perfecte, i així se’ns mostra en la passió. La perfecció de la seua humanitat s’ha manifestat en la seua manera de viure i es demostra en el moment de morir. Va passar pel món fent el bé; no va venir a ser servit, sinó a servir i donar la vida en rescat per molts; va estimar als seus que estaven en el món. L’hora de la mort no el porta a enfonsar-se, ni a deixar d’estimar i fer el bé. La seua coherència va arribar fins al final. En aquest moment descobrim el que és un home perfecte, que ens mostra a tots el camí de la vertadera humanitat.

Jesús és el rei. Ell mateix ho ha confessat davant Pilat (Jn 18, 37). Però el seu regne, a diferència dels que existeixen en aquest món, no se serveix de la violència, sinó que es realitza pel testimoniatge que Ell ha donat de la veritat.

*Bisbe de Tortosa