Ser de barri és una forma d’entendre la vida en comunitat. Per als nostres avantpassats, la vida de barri, les converses amb els veïns, les vetllades a la fresca, la germanor, comprar a la tenda de la cantonada o confiar-li al veí la casa pròpia, formaven part del dia a dia. Hui, la vida discorre a un ritme frenètic; la gran conversa social sembla voler desplaçar les xarrades i tertúlies a peu de carrer i les possibilitats de compartir amb les persones del nostre voltant les preocupacions i les alegries, mirant-nos als ulls, pareixen reduir-se un poc més cada dia. Per això, són tan importants les associacions de veïns i les festes de barri.

Quan arriba el mes de setembre, la ciutat de Vila-real viu una autèntica eclosió de festes de barri. Bona part dels nostres barris aprofiten la tornada a la rutina de l’inici del curs i, una vegada passades les festes patronals de la Mare de Déu de Gràcia, organitzen les seues pròpies festes de barri. Algunes amb tanta tradició com les del barri del Crist de l’Hospital, que he tingut la sort de viure i gaudir des de ben menut; altres més joves, com les del carrer de la Mare de Déu dels Àngels o les del barri del Roser. Totes, amb la mateixa passió i dedicació dels clavaris que treballen perquè, durant aquests dies, la vida de barri torne a ser la vertadera protagonista. Sempre al voltant d’una taula, com a gent mediterrània que som, i amb la millor companyia: la dels nostres.

Esmorzars de germanor, sopars de pa i porta, actuacions, concurs de paelles, missa i processó, xocolatada... Els veïns i veïnes dels barris de Vila-real eixim al carrer, ens retrobem amb els veïns de tota la vida i també amb els nouvinguts. Compartim els problemes del barri, les bones notícies i les preocupacions, tant personals com col·lectives, reforcem els lligams amb el nostre entorn i ens sentim part d’una cosa tan preuada com és la comunitat, el veïnatge. Tant beneficioses són les festes de barri que, lluny de reduir-se, amb el temps són cada vegada més els barris i zones de Vila-real que celebren les seues festes: a l’Hospital, el Roser o Mare de Déu dels Àngels, s’afegeixen aquests dies la Soledat, Crist del Calvari, la Sénia, Sagrat Cor de Jesús, la Torre Motxa, Botànic Calduch, Sant Miquel o, més endavant, el Pilar, Sant Ferran, el Progrés, Sant Vicent de Paül, camí Cuquello i festes de masets... Poques són les zones de Vila-real on no es manté o s’ha recuperat aquesta tradició tan nostra que és la d’eixir al carrer i compartir la vida amb els nostres.

Des de l’Ajuntament de Vila-real, ens sentim profundament orgullosos i agraïts a la gent que, a pesar de les dificultats i de la mancança de temps, ha decidit seguir portant endavant aquestes tradicions populars i convocant, un any darrere l’altre, els veïns i veïnes en les seues festes. No sempre podem acudir a tot ni tant com ens agradaria, però seguirem donant suport, com sempre, a les nostres festes i als nostres barris. Bones festes!

*Alcalde de Vila-real