Des que vam desallotjar al PP de la Moncloa a pràcticament totes les votacions del Congrés es visualitza una majoria parlamentària progressista i no parem de viure allò que la premsa anomena «dies històrics». La mateixa moció de censura, l’activació de pacte d’Estat contra la violència masclista i la tornada de la sanitat universal han sigut, sense dubte, les votacions més sonades. Tot un triomf del diàleg i del consens d’aquelles forces polítiques que prioritzen el benestar de les persones senzilles.

No obstant encara ens trobem amb factures per pagar dels anys del bipartidisme. Per desgràcia, els pobles de Castelló hem patit massa els amiguismes del PP i del PSOE, amiguismes que continuem pagant en forma d’abocadors, d’Aeroport o d’endolls. Però la pluralitat parlamentària ha arribat per fer trontollar els beneficis de qui se les ha guanyat massa dolces. Per a fer sentir la veu de totes les persones que volem i estimem els nostres pobles. La gran votació dels pobles de Castelló arriba hui al Congrés després d’anys d’opacitat. Els 350 diputats i diputades del ple hauran de decidir si s’investiguen les irregularitats del cas Castor i si es depuren les responsabilitats polítiques d’un frau que ha provocat centenars de terratrémols a la costa del Maestrat i ha regalat més de 2.400 milions d’euros a l’empresa de Florentino Pérez.

Tots els partits polítics hui ens llevem la careta. Veurem qui està del costat de la veritat i qui està tapant les seues vergonyes. Descobrirem si qui diu representar a la circumscripció de Castelló ho està fent o posa per damunt els interessos de les grans empreses. En acabar el dia sabrem quins partits volen saber per què casa nostra tremolava i quins volen que no se’n parle del tema. Hui és un dia històric per a la gent del Maestrat i per a tota eixa gent que no entenia per què es pagaven d’urgència les multimilionàries indemnitzacions del Castor en plena crisi econòmica. Volem saber per quin motiu se li va fer un vestit a mesura a Florentino mentre es retallaven els sous, la sanitat i les pensions. L’opacitat dels darrers anys pot acabar gràcies a la comissió d’investigació que, per fi, es pot crear a la seu de la sobirania popular.

*Diputada de Compromís al Congrés